Η Εθνική Τράπεζα διαθέτει γραμμές χρηματοδότησης άνω των 5,5 δισ. ευρώ
Η Εθνική Τράπεζα διαθέτει γραμμές χρηματοδότησης, στη διατραπεζική αγορά, που ξεπερνούν τα 5,5 δισ. ευρώ, είπε την Παρασκευή ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Απόστολος Ταμβακάκης, μιλώντας στην έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της ΕΤΕ. Στο πρώτο τρίμηνο του 2011 η πώληση του 20% της Finansbank, αίτηση στο υπουργείο Οικονομικών για την επιστροφή των προνομιούχων μετοχών του Δημοσίου, ύψους 350 εκατ. ευρώ.
Η Εθνική Τράπεζα διαθέτει γραμμές χρηματοδότησης, στη διατραπεζική αγορά, που ξεπερνούν τα 5,5 δισ. ευρώ, είπε την Παρασκευή ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Απόστολος Ταμβακάκης, μιλώντας στην έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της ΕΤΕ.
«Άνοιξαν γραμμές διατραπεζικής που υπερβαίνουν τα 5,5 δις», σημείωσε ο κ. Ταμβακάκης.
Όπως είπε, μετά την πώληση του ποσοστού στην Finansbank, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας θα διαμορφωθεί στο 14,5% με 15%.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, η τράπεζα προσέλαβε 6 συμβούλους για την πώληση μειοψηφικού ποσοστού της Finansbank με στόχο την περαιτέρω κεφαλαιακή της ενίσχυση, πέραν των 1,8 δισ. ευρώ που έχει ήδη αντλήσει από την αύξηση κεφαλαίου και την πώληση μετατρέψιμων ομολογιών.
«Η διάθεση των μετοχών της Finansbank δεν είναι μία αμυντική κίνηση. Θα γινόταν ούτως ή άλλως, η Finansbank χρειαζόταν κεφάλαια για να λειτουργήσει σε καθεστώς υψηλών ρυθμών ανάπτυξης στην Τουρκία», ανέφερε και συμπλήρωσε ότι η σχετική διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2011.
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ είπε ακόμα ότι η Εθνική θα ζητήσει από το Ελληνικό Δημόσιο την επαναγορά των προνομιούχων μετοχών, αξίας 450 εκατ. ευρώ, που είχε λάβει στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης των τραπεζών, το 2009.
«Με την κεφαλαιακή επάρκεια που έχουμε σήμερα, δεν υπάρχει λόγος να έχουμε στα κεφάλαιά μας 450 εκατ. ευρώ του Δημοσίου», προσέθεσε.
«Η Εθνική Τράπεζα θα στείλει μετά τη γενική συνέλευση αίτημα στο υπουργείο Οικονομικών για επαναγορά προνομιούχων μετοχών», κατέληξε.
Η Εθνική θα υποβάλει αίτηση προς το υπουργείο για την επιστροφή των προνομιούχων μετοχών του Δημοσίου, αίτημα που έχει υποβάλει στην Τράπεζα της Ελλάδος από τις 22 Οκτωβρίου.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της τράπεζας, Βασίλης Ράπανος, τόνισε ότι η κρίση μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία την οποία η Εθνική θα την αξιοποιήσει προς όφελος των μετόχων της τράπεζας και της ελληνικής οικονομίας.
Επίσης, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «έχει εμπιστοσύνη στην ωριμότητα και στις δυνατότητες των Ελλήνων», προσθέτοντας ότι «δεν είναι δυνατόν να θέλουμε να αλλάξουμε τη χώρα μας χωρίς να αλλάξουμε και εμείς».
* Την εξαγορά των προνομιούχων μετοχών του Ελληνικού Δημοσίου από την Τράπεζα ονομαστικής αξίας ευρώ 350.000.000 έναντι μετρητών, ενέκρινε η έκτακτη γενική συνέλευση της Εθνικής Τράπεζας. Επίσης, εξέλεξε τρία πρόσθετα μέλη του Διοικητικού Συμβούλιου, τους κυρίους
Αλέξανδρο Τουρκολιά, Άνθιμο Θωμόπουλο και Λεωνίδα Θεόκλητο. Κατά την επακολουθήσασα συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, οι ανωτέρω νέοι Σύμβουλοι εξελέγησαν Αναπληρωτές Διευθύνοντες Σύμβουλοι της Τράπεζας.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ καθαιρεί τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησής του, εξοργισμένος για την «ανικανότητα» στελεχών
- Γροιλανδία: Την ανάγκη «σεβασμού της κυριαρχίας της» τονίζει η φον ντερ Λάιεν σε μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ
- Συρία: Τραμπ και Σάρα συζήτησαν για τις εγγυήσεις των δικαιωμάτων των Κούρδων
- Γουατεμάλα: 9ος αστυνομικός νεκρός από τα πυρά συμμοριών
- Ιράν: Η Lufthansa αναστέλλει τις πτήσεις προς και από την Τεχεράνη μέχρι και τις 29 Μαρτίου
- Τουλάχιστον 1.500 μέλη του Ισλαμικού Κράτους δραπέτευσαν από φυλακές της Συρίας
