Black Russian
Ένα από τα κορυφαία έργα της ρωσικής λογοτεχνίας του 20ού αιώνα, το αφήγημα του Βενεντίκτ Εροφέεφ «Μόσχα-Πετουσκί», διασκευάζεται σε θεατρικό μονόλογο με τίτλο Black Russian.
Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι του Βασίλη Νούλα, ενώ τη σκηνοθεσία υπογράφει η Νάντια Φώσκολου.
Ο Βένιας, τεχνικός υπάλληλος (και λάτρης της βότκας), απολύεται και παίρνει το τραίνο για να βρει την αγαπημένη του. Βασισμένη σε «κλασικό» ρώσικο αφήγημα του 1969, η παράσταση εκκινεί μεν από την εκ βαθέων εξομολόγηση ενός ανθρώπου που έχει εξοβελισθεί από το «σύστημα», αλλά επιχειρεί μια ευρύτερη σπουδή πάνω στην ελευθερία.
Ο συγγραφέας και το έργο
Το άλλοτε σκοτεινό, άλλοτε ξεκαρδιστικό, και πάντως απίστευτα ποιητικό αφήγημα του Βενεντίκτ Εροφέεφ (1938-1990) «Μόσχα-Πετουσκί» πρωτοκυκλοφόρησε το 1969 στην τότε Σοβιετική Ένωση ως σαμιζντάτ (δηλαδή ως έντυπο ή χειρόγραφο το οποίο διακινείτο χέρι με χέρι). Στην Ευρώπη χαιρετίστηκε ως αριστούργημα πολύ πριν την πρώτη ρώσικη έκδοσή του το 1989. Σήμερα θεωρείται πλέον –εντός και εκτός Ρωσίας- ένα από τα «κλασικά» έργα της ρωσικής πεζογραφίας του 20ου αιώνα.
Αν και ο συγγραφέας φαίνεται να σατιρίζει τα κακώς κείμενα της σοβιετικής κοινωνίας, το έργο «μιλάει» κατευθείαν στο μυαλό και στην καρδιά μας εδώ και τώρα, καθώς έχει για ήρωα έναν άνθρωπο ο οποίος -παρ’όλο που έχει εξοβελισθεί από το σύστημα- παλεύει με τους δαίμονές του, με τους συμπατριώτες του, και με τον κόσμο ολόκληρο για το ωραίο και το καλό. Τι πιο επίκαιρο για την Ελλάδα του 2010;
Παραστάσεις: Τρίτη 9, 16, 23 & 30 Νοεμβρίου στις 21:00
Γενική είσοδος: 15 ευρώ, φοιτητικό 10 ευρώ
| Δημήτρης Μαύρος | |
| Νάντια Φώσκολου |
- Οι αθλητικές μεταδόσεις (1/3): Πού θα δείτε τα ματς της Super League και δράση στην Ευρώπη
- Fit χωρίς γυμναστήριο; Κι όμως γίνεται
- Μέση Ανατολή: Η Κίνα καλεί τους πολίτες της να εγκαταλείψουν άμεσα το Ισραήλ και το Ιράν
- Ιράν: Στους 148 οι νεκροί από την επίθεση σε δημοτικό σχολείο θηλέων – Δεκάδες τραυματισμένα παιδιά
- Τεχνητή νοημοσύνη: Ποια επαγγέλματα κινδυνεύουν περισσότερο
- Euroleague: Νέα αναβολή στο ματς της Χάποελ με την Παρί λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στη Μέση Ανατολή