Πάγωμα του εποικισμού και στην Ιερουσαλήμ απαιτούν οι Παλαιστίνιοι
Την ένταξη και της Ιερουσαλήμ στο πάγωμα του ισραηλινού εποικισμού που προτείνουν οι ΗΠΑ ζητούν οι Παλαιστίνιοι, θέτοντάς την πρωταρχικό όρο για την επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων. Το εύθραυστο κλίμα των συνομιλιών που είχαν ξεκινήσει το Σεπτέμβριο κλονίστηκε οριστικά με την επανέναρξη της οικοδομικής δραστηριότητας τρεις εβδομάδες αργότερα.
Την ένταξη και της Ιερουσαλήμ στο πάγωμα του ισραηλινού εποικισμού που προτείνουν οι ΗΠΑ ζητούν οι Παλαιστίνιοι, θέτοντάς την πρωταρχικό όρο για την επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.
Όπως ανέφερε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς μετά τη συνάντησή του με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ, η Παλαιστινιακή Αρχή δε θα επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ παρά μόνον εάν υπάρξει πάγωμα της εποικιστικής δραστηριότητας που θα περιλαμβάνει την Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Ο Μ.Αμπάς τόνισε ότι οι Παλαιστίνιοι και το Ισραήλ δεν έχουν λάβει επίσημο αμερικανικό αίτημα να επιστρέψουν στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Το εύθραυστο κλίμα των συνομιλιών που είχαν ξεκινήσει το Σεπτέμβριο κλονίστηκε οριστικά με την επανέναρξη της οικοδομικής δραστηριότητας τρεις εβδομάδες αργότερα.
Σε ερώτηση εάν η Παλαιστινιακή Αρχή θα συμφωνήσει να επαναλάβει τις συνομιλίες εάν ένα πάγωμα της εποικιστικής δραστηριότητας δεν περιλαμβάνει την Ανατολική Ιερουσαλήμ, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος απάντησε: «Eάν δεν υπάρξει πλήρες πάγωμα σε όλα τα παλαιστινιακά εδάφη, δεν θα δεχτούμε».
«Πρωτίστως πρέπει να περιλαμβάνεται η Ιερουσαλήμ» τόνισε ο Μ.Αμπάς, σχολιάζοντας την πρόταση των ΗΠΑ για πάγωμα των εποικισμών στη Δυτική Όχθη. H θέση του Μ.Αμπάς δυσκολεύει ακόμη περισσότερη το ρόλο της Ουάσινγκτον, την στιγμή που αρκετοί Ισραηλινοί πολιτικοί της «σκληρής» γραμμής αρνούνται να αποδεχθούν την αμερικανική πρόταση εάν περιλαμβάνει την ανατολική Ιερουσαλήμ, το τμήμα της πόλης που διεκδικούν και οι δύο πλευρές.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Στα «ΝΕΑ» της Τετάρτης: Για να μην περνούν τελικά στο κράτος
- ΕΚΤ: Ποιοι προηγούνται στην κούρσα διαδοχής της Λαγκάρντ
- Δήμαρχος Άη Στράτη: Ανήμερα των Θεοφανείων αποκάλυψε τη μάχη που δίνει με τον καρκίνο
- Τεχνητή Νοημοσύνη: Ο «χάρτης» έκθεσης των επαγγελμάτων – Η ραγδαία εξέλιξη της TN αλλάζει την αγορά εργασίας
- Γουέστ Χαμ – Νότιγχαμ Φόρεστ 1-2: Μεγάλη νίκη για τους «Reds» με ανατροπή! (vid)
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 07.01.2026]

