Πτώση 12% σε ετήσια βάση, αλλά μικρότερη της αναμενόμενης, σημείωσαν τα καθαρά κέρδη της Gazprom το δεύτερο τρίμηνο, φτάνοντας τα 169,7 δισ. ρούβλια (περίπου 3,9 δισ. ευρώ).

Στο ίδιο διάστημα, τα έσοδα της Gazprom ανήλθαν σε 764 δισ. ρούβλια (17 δισ. ευρώ). Τα αποτελέσματα του ομίλου επηρέασε αρνητικά η μείωση των τιμών στα μακροπρόθεσμα συμβόλαια πωλήσεων φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Οι καθαρές δανειακές υποχρεώσεις διαμορφώθηκαν, στις 30 Ιουνίου του 2010, στα 974,7 δισ. ρούβλια, παραμένοντας σχεδόν αμετάβλητες σε σχέση με την 31η του περασμένου Μαρτίου.

Αντιθέτως, η αύξηση του όγκου των πωλήσεων και η εκτίναξη σε ποσοστό σχεδόν 40% των τιμών στην εγχώρια αγορά οδήγησαν σε σημαντική αύξηση των καθαρών κερδών της Gazprom στο πρώτο εξάμηνο φέτος: αυξήθηκαν σε 494,7 δισ. ρούβλια, από 296,2 δισ. ρούβλια στην αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Οι εξαγωγές της Gazprom μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου έφτασαν τα 77 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Ευρώπη, έναντι 64,5 δισ. κυβικών μέτρων στο πρώτο τρίμηνο του 2009. Ο μέσος όρος της πραγματικής τιμής για 1000 κυβικά μέτρα εξαγόμενου φυσικού αερίου μειώθηκε κατά 23% στους έξι πρώτους μήνες το 2010, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009.

Οι πωλήσεις στην εγχώρια αγορά ανήλθαν σε 150,7 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, από 142,8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, το πρώτο εξάμηνο πέρυσι.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters