Επιχειρησιακή σύμβαση «σπάει» τον κατώτατο μισθό της εθνικής συλλογικής σύμβασης
Επιχειρησιακή σύμβαση «έσπασε» και επίσημα τον κατώτατο μισθό της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, σε εφαρμογή του Μνημονίου και του νόμου 3845/2010 που επιτρέπει στις επιχειρησιακές συμβάσεις να «αποκλίνουν» τόσο έναντι των κλαδικών συμβάσεων όσο και της ΕΓΣΣΕ.
Επιχειρησιακή σύμβαση «έσπασε» και επίσημα τον κατώτατο μισθό της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, σε εφαρμογή του Μνημονίου και του νόμου 3845/2010 που επιτρέπει στις επιχειρησιακές συμβάσεις να «αποκλίνουν» τόσο έναντι των κλαδικών συμβάσεων όσο και της ΕΓΣΣΕ.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Ημερησία, όπως προκύπτει από τη λίστα των συμβάσεων εργασίας που έχουν κατατεθεί στο υπουργείο Εργασίας, αλλά δεν έχουν ανακοινωθεί, πρόκειται για την πρώτη επιχειρησιακή συμφωνία που προβλέπει την καταβολή χαμηλότερου κατά 100 ευρώ το μήνα κατώτατου μισθού (640 ευρώ, αντί των 739,56 της ΕΓΣΣΕ).
«Οι δύο πλευρές συμφωνούν να καταρτίσουν την παρούσα επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας με κυρίαρχο γνώμονα τη νόμιμη λειτουργία, κατ’ εφαρμογή της διάταξης της παραγράφου 7 του άρθρου 2 του ν. 3845/2010 σχετικά με τα μέτρα για την εφαρμογή του Μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας από τα κράτη– μέλη της ζώνης του ευρώ και του ΔΝΤ» τονίζεται στο προοίμιο της συμφωνίας την οποία υπέγραψαν η εταιρεία «G4S Secure solutions sa» και τα 2 σωματεία των εργαζομένων στον όμιλο και την εταιρεία.
Υπογραμμίζεται στη σύμβαση η απόφαση των δύο πλευρών να διασφαλίσουν το υψηλότατο επίπεδο υπηρεσιών, τις θέσεις εργασίας και τη βιωσιμότητα της επιχείρησης.
H σύμβαση (υπ. αριθμ. 78/2010) καθόρισε για το τρέχον έτος αμοιβές χαμηλότερες από την ΕΓΣΣΕ για πολλές κατηγορίες εργαζομένων:
1) Αντί του εισαγωγικού μισθού των 739,56 ευρώ (που θα ισχύει για ορισμένες ειδικότητες για προϋπηρεσία έως 3 χρόνια) οι εργαζόμενοι με την ειδικότητα «προσωπικό ασφαλείας» που θα απασχολούνται στη φύλαξη του έργου του ΗΣΑΠ θα παίρνουν 640 ευρώ.
2) Οι πάσης φύσεως αποδοχές (βασικοί μισθοί, επιδόματα και κάθε είδους μισθολογικές παροχές) παραμένουν «παγωμένες» στα επίπεδα που ήταν το 2009.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ακίνητα: Στα ύψη οι τιμές στα νεόδμητα διαμερίσματα στην Αθήνα – Οι περιοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο
- «Η πιο υπέροχη χειρότερη του κόσμου»: Το νέο έργο της Φωτεινής Αθερίδου στο Θέατρο Ιλίσια-Βολανάκης
- Η Επιστήμη το 2026 – Τι προβλέπει το περιοδικό Nature για τη χρονιά που έρχεται
- Δολοφονία Ελένης Παπαδοπούλου: Επιστρέφει το «Φως στο Τούνελ» που ξανάνοιξε τον φάκελο της υπόθεσης
- Tραγωδία στην Ιταλία: Μητέρα και κόρη έπαθαν τροφική δηλητηρίαση σε δείπνο και πέθαναν
- Αρκάς: Η καλημέρα της Τρίτης

