«Κόκκινο» χτυπά για άλλη μια φορά το «αιώνιο» πρόβλημα των απορριμμάτων στη Νάπολη. Δεκάδες τραυματισμοί και συλλήψεις είναι ο απολογισμός καθημερινών πλέον συγκρούσεων μεταξύ αστυνομίας και κατοίκων που αντιδρούν στη δημιουργία νέας χωματερής στο προάστιο Τερζίνιο. Τόνοι σκουπιδιών συσσωρεύονται στους δρόμους της μεγαλούπολης του ιταλικού νότου και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη.

Η Νάπολη μετατράπηκε την Πέμπτη σε «πεδίο μάχης» με συμπλοκές μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας. Τα επεισόδια συνεχίστηκαν και κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς το χρόνιο πρόβλημα της απόθεσης των απορριμμάτων στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ιταλίας λαμβάνει για μία ακόμη φορά εκρηκτικές διαστάσεις.

Οι αστυνομικές δυνάμεις ήλθαν αντιμέτωπες με πλήθος 2.000 διαδηλωτών που πετούσε πέτρες, μάρμαρα και κροτίδες, και χρησιμοποίησε κορμούς δέντρων για να μπλοκάρει την πρόσβαση στην χωματερή κοντά στο Τερζίνιο, την πόλη που βρίσκεται στο επίκεντρο της διαμάχης.

Οι αστυνομικοί αντέδρασαν αρχικά εφορμώντας στο πλήθος και στη συνέχεια ρίχνοντας δακρυγόνα, τα οποία προκάλεσαν πανικό μεταξύ των διαδηλωτών, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa.

Στο Μποσκορεάλε, 25 χιλιόμετρα νότια της Νάπολης, διαδηλωτές έσπασαν βιτρίνες καταστημάτων. Μετά τα περιστατικά αυτά, ο δήμαρχος του Μποσκορεάλε Τζενάρο Λαντζέλα, μέλος του κόμματος Λαός της Ελευθερίας (PDL) του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ανακοίνωσε την παραίτησή του.

«Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα όχι μόνο για τη δημόσια υγεία, αλλά και για τη δημόσια τάξη. Ανησυχώ πολύ γι’ αυτό που συμβαίνει σε αυτή την περιοχή» δήλωσε.

Οι Ναπολιτάνοι διαδηλώνουν καθημερινά για την υπερκορεσμένη χωματερή στην περιοχή, τους τόνους απορριμμάτων που έχουν συσσωρευτεί στους δρόμους και την πρόθεση της κυβέρνησης να ανοίξει δεύτερη χωματερή στην περιοχή -η οποία θα είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη με χωρητικότητα τριών εκατ. τόνων σκουπιδιών.

Οι συγκρούσεις αυτής της εβδομάδας είναι το τελευταίο επεισόδιο σε μία κρίση που μαίνεται εδώ και χρόνια στη Νάπολη και οδήγησε το 2008 την τότε νεοεκλεγείσα κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι να κηρύξει εθνική καταστροφή. Ο Ιταλός πρωθυπουργός έχει συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη για την Παρασκευή, επιχειρώντας να περιορίσει τις συνέπειες της κρίσης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ