Εκτός της ατζέντας του Eurogroup οι προτάσεις της Κομισιόν για τις χώρες με υψηλά ελλείμματα
Η μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης δεν θα απασχολήσει τις εργασίες των Άτυπων Συμβουλίων Eurogroup και Ecofin, την Πέμπτη και την Παρασκευή, στις Βρυξέλλες.
Η μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης δεν θα απασχολήσει τις εργασίες των Άτυπων Συμβουλίων Eurogroup και Ecofin, την Πέμπτη και την Παρασκευή, στις Βρυξέλλες.
Μολονότι το θέμα είχε περίοπτη θέση στην ατζέντα των Συμβουλίων ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλωντ Γιούνκερ ανακοίνωσε την Πέμπτη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν θα εξετάσουν τις προτάσεις της Κομισιόν για την οικονομική διακυβέρνηση και την αυστηροποίηση του Συμφώνου Σταθερότητας.
Σύμφωνα με τον κ. Γιούνκερ, τα κράτη μέλη θα πρέπει να έχουν περισσότερο χρόνο για να επεξεργασθούν τις εν λόγω προτάσεις και ως εκ τούτου το θέμα μετατίθεται σε προσεχές Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών.
Σημειώνεται πως οι προτάσεις της Επιτροπής αναφέρονται σε ένα χρηματικό πρόστιμο που θα επιβάλλεται στα κράτη τα οποία συστηματικά παραβαίνουν τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, αλλά και σε όσα έχουν μακροοικονομικές ανισορροπίες, όπως έλλειμμα στην ανταγωνιστικότητα τους. Τα πρόστιμα έχουν ως εξής:
-0,2% του ΑΕΠ για παραβάσεις του ελλείμματος.
-0,2% του ΑΕΠ για χώρες που δεν μειώνουν κατά το 1/20 της διαφοράς του χρέους με το όριο του 60% του ΑΕΠ για μη μείωση του χρέους στην τριετίας.
-0,1% του ΑΕΠ για μακροοικονομικές ανισορροπίες.
Οι προτάσεις δεν αφορούν σε στέρηση ψήφου και σε πάγωμα επιδοτήσεων, καθώς η Επιτροπή δεν είναι αρμόδια να αποφανθεί από τη στιγμή που απαιτείται τροποποίηση της Συνθήκης της Λισαβόνας. Οι κυρώσεις που προτείνει η Επιτροπή δεν θα επιβάλλονται αναδρομικά.
Εκτός από τη δημοσιονομική σταθερότητα και τις πολιτικές εξυγίανσης των δημοσίων οικονομικών, τα Συμβούλια Eurogroup και Ecofin απασχολούν και οι διαρθρωτικές πολιτικές που θα πρέπει να εφαρμοσθούν για την τόνωση της απασχόλησης και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Παράλληλα, οι υπουργοί Οικονομικών θα εξετάσουν την πρόοδο που έχει συντελεστεί στην εφαρμογή της κοινής ατζέντας με τις ΗΠΑ για τις μεταρρυθμίσεις στο χρηματοπιστωτικό τομέα, τη σταθεροποίηση των χρηματοπιστωτικών αγορών, την εποπτεία των οργανισμών πιστοληπτικής αξιολόγησης και τη βελτίωση της ανθεκτικότητας και της σταθερότητας των τραπεζικών ιδρυμάτων.
Ειδικά το θέμα των οίκων αξιολόγησης λαμβάνει νέο ενδιαφέρον μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ισπανίας σε «Aa1» από «Aaa» από τον οίκο Moody’s Investor Service.
Για την εποπτεία των ευρωπαϊκών τραπεζών οι προτάσεις της Κομισιόν και της ΕΚΤ προβλέπουν τη δημιουργία ευρωπαϊκού οργάνου συστημικού κινδύνου που θα επιβλέπει την χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρώπη και τη θέσπιση ευρωπαϊκού συστήματος χρηματοπιστωτικής επίβλεψης, το οποίο θα είναι υπεύθυνο να εναρμονίζει τις πρακτικές των ευρωπαϊκών τραπεζών και θα συντονίζει τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Πιτίνο: «Σε αγαπώ Ελλάδα – Ευλογία που πήγα στον Παναθηναϊκό»
- Η ελληνική γλώσσα στο διάβα του χρόνου: Το ειδικό λεξιλόγιο του δικαίου (Μέρος Γ’)
- Σωτήρης Τζεβελέκος: Ήταν εύκολες οι συνεργασίες του με τη Βουγιουκλάκη και τη Βλαχοπούλου;
- Πανελλαδική απεργία επ’ αόριστον στις λαϊκές αγορές από τις 7 Ιανουαρίου
- Συνεχίζεται το σίριαλ με Τετέ: «Η Γκρέμιο καταθέτει πρόταση αγοράς στον Παναθηναϊκό»
- ΚΚΕ: Αν ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση αναζητούν τραμπούκους, ας κοιτάξουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη
