Ελεύθερος αφέθηκε από την εισαγγελία του Τόκιο ο καπετάνιος κινεζικού αλιευτικού σκάφους, ο οποίος συνελήφθη πριν δύο εβδομάδες, προκαλώντας κρίση στις σινο-ιαπωνικές σχέσεις.

«Προκειμένου να αποφευθούν οι επιπτώσεις στον ιαπωνικό λαό και στις σχέσεις μεταξύ Ιαπωνίας και Κίνας, αποφασίσαμε ότι δεν είναι απαραίτητο να συνεχιστεί η κράτηση του καπετάνιου ούτε η εξέτασή του», δήλωσε ο Τόρου Σουζούκι, εισαγγελέας της περιοχής Νάχα στη νότια Ιαπωνία, σε συνέντευξη Τύπου.

«Ο ύποπτος δεν είναι παρά ο καπετάνιος ενός αλιευτικού και το περιστατικό αυτό θεωρείται ως μια ενέργεια που αποφασίστηκε εν θερμώ, ενώ ο καπετάνιος προσπαθούσε να διαφύγει από περιπολικό σκάφος της ακτοφυλακής. Δεν ήταν μια προμελετημένη ενέργεια», διευκρίνισε ο εισαγγελέας.

Το κινεζικό αλιευτικό σκάφος συγκρούστηκε στις αρχές του μήνα με δύο σκάφη της ιαπωνικής ακτοφυλακής σε θαλάσσια περιοχή που διεκδικούν Κίνα και Ιαπωνία και ο καπετάνιος του κατηγορήθηκε από τις ιαπωνικές αρχές ότι εμβόλισε σκόπιμα ένα από τα σκάφη τους.

Το Πεκίνο είχε ζητήσει επανειλημμένα την απελευθέρωσή του.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός, Ουέν Τζιαμπάο είχε ζητήσει την «άμεση και άνευ όρων» απελευθέρωση του καπετάνιου, προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση το Πεκίνο «θα λάβει περαιτέρω μέτρα».

Ο Ουέν Τζιαμπάο είπε πως για την κρίση και τις συνέπειες, που τυχόν υπάρξουν, ευθύνεται αποκλειστικά η Ιαπωνία. Τόνισε, επίσης, ότι για να επανέλθουν οι διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών στο επίπεδο που βρίσκονταν απαιτείται η «άμεση και άνευ όρων» απελευθέρωση του καπετάνιου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό