Μεγαλύτερο μερίδιο στην «πίτα» των ΑΠΕ διεκδικούν οι επενδυτές σε μικρά υδροηλεκτρικά έργα
Μεγαλύτερο μερίδιο στην πίτα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας διεκδικούν οι επενδυτές σε μικρά υδροηλεκτρικά έργα. Η διοίκηση του Συνδέσμου ανακοίνωσε ότι θα προσβάλει, ως αντισυνταγματική, την πρόσφατη υπουργική απόφαση, που έθεσε τα όρια στις επιμέρους τεχνολογίες ΑΠΕ ως το 2020, με ενδιάμεσο σταθμό το 2014.
Μεγαλύτερο μερίδιο στην πίτα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας διεκδικούν οι επενδυτές σε μικρά υδροηλεκτρικά έργα.
Η διοίκηση του Συνδέσμου ανακοίνωσε ότι θα προσβάλει, ως αντισυνταγματική, την πρόσφατη υπουργική απόφαση, που έθεσε τα όρια στις επιμέρους τεχνολογίες ΑΠΕ ως το 2020, με ενδιάμεσο σταθμό το 2014.
Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Μικρών Υδροηλεκτρικών Έργων υποστηρίζει ότι η απόφαση, ουσιαστικά, σταματά από τώρα την ανάπτυξη μικρών υδροηλεκτρικών, καθώς θέτει όριο τα 250 Μεγαβάτ το 2014, τη στιγμή που ήδη λειτουργούν μονάδες ισχύος 183 Μεγαβάτ, έχουν εκδοθεί άδειες εγκατάστασης για άλλα 85 Μεγαβάτ και έχουν λάβει όρους σύνδεσης με το δίκτυο έργα ισχύος 150 ακόμη Μεγαβάτ.
Ο Σύνδεσμος επισημαίνει ότι το δυναμικό των μικρών υδροηλεκτρικών έργων στην Ελλάδα εκτιμάται σε 2.000 Μεγαβάτ και ότι η παραγωγή ενέργειας από αυτά είναι 50% φθηνότερη σε σχέση με τα αιολικά και 75% σε σύγκριση με τα φωτοβολταϊκά.
Τονίζει, ακόμη, ότι οι επενδύσεις σε υδροηλεκτρικά έχουν υψηλή εγχώρια προστιθέμενη αξία, καθώς το 60% του κόστους καλύπτει εργασίες και υλικά, που προέρχονται από την Ελλάδα, έναντι 15 με 20% για τις άλλες τεχνολογίες ΑΠΕ.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Συνδέσμου, με το ενεργειακό μίγμα, που προτείνεται, το τέλος ανανεώσιμων πηγών, που καταβάλλουν οι καταναλωτές, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, για να επιδοτηθεί η παραγωγή «πράσινης» ενέργειας θα πρέπει να αυξηθεί από 5,7 σε 25 ευρώ ανά Μεγαβατόρα, διαφορετικά ο λογαριασμός των ΑΠΕ θα εμφανίσει έλλειμμα 500 εκατ. ευρώ ως το 2020.
Υποστηρίζεται, τέλος, ότι ο στόχος για ένταξη 15.000 μεγαβάτ ΑΠΕ το 2020 υπερβαίνει τη χωρητικότητα του δικτύου, η οποία σύμφωνα με τις μελέτες είναι 8.500 Μεγαβάτ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Πόσο χρυσό κατέχουν οι δέκα χώρες με το μεγαλύτερο απόθεμα – Η θέση της Ελλάδας
- Ίντερ – Κόμο 4-0: «Τεσσάρα» και κορυφή για τους «νερατζούρι»
- Μπέτις – Μπαρτσελόνα 3-5: Πεντάρα με σούπερ Φεράν και +4!
- «Ο πατέρας ήταν γεμάτος αίματα» – Τι λέει μάρτυρας της τραγωδίας με το 2χρονο και το πίτμπουλ
- Κίνα: Ο «αναπνευστήρας» της Ρωσίας στον πόλεμο κυρώσεων
- Πυρκαγιά στο Χονγκ Κονγκ: Σκάνδαλο στις παραβάσεις των κανόνων ασφαλείας – Αγνοήθηκαν οι ανησυχίες των ενοίκων


