Αυστηρότερες οι ποινές για τους φοροφυγάδες
Αυστηρότερες θα καταστήσει τις ποινές για τους φοροφυγάδες η κυβέρνηση, τιμωρώντας παραδειγματικά τους φοροκλέπτες. Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα μειωθεί το χρηματικό όριο για τη δίωξη των φορολογικών παραβάσεων στα 75.000 ευρώ από 150.000 ευρώ, ενώ όποιος συλληφθεί για πλαστά και εικονικά τιμολόγια, θα πηγαίνει απ' ευθείας στον εισαγγελέα, χωρίς να αναμένει τον ορισμό δικασίμου.
Αυστηρότερες θα καταστήσει τις ποινές για τους φοροφυγάδες η κυβέρνηση, τιμωρώντας παραδειγματικά τους φοροκλέπτες.
Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα μειωθεί το χρηματικό όριο για τη δίωξη των φορολογικών παραβάσεων, που αποτελούν ποινικό αδίκημα και διώκονται κακουργηματικά, ενώ θα υπάρξουν παρεμβάσεις ώστε η φορολογική δικαιοσύνη να λειτουργεί παράλληλα με την ποινική δικαιοσύνη. Έτσι, η φοροδιαφυγή που υπερβαίνει τα 75.000 ευρώ θα αναφέρεται πλέον ως κακούργημα.
Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να μειωθεί το όριο από τα 150.000 ευρώ που ισχύει σήμερα και να μειωθούν τα αντίστοιχα όρια και για τα πλαστά και για τα εικονικά τιμολόγια, καθώς και για τον ΦΠΑ. Παράλληλα, όταν κάποιος συλλαμβάνεται να έχει πλαστά και εικονικά τιμολόγια, θα πηγαίνει την ίδια στιγμή στον εισαγγελέα και δεν θα περιμένει να ορισθεί δικάσιμος.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι ποινικές κυρώσεις που προβλέπονται είναι οι εξής:
-Στη φορολογία εισοδήματος, για την παράλειψη υποβολής ή την υποβολή ανακριβούς δήλωσης προβλέπεται ποινή κάθειρξης μέχρι 10 ετών εφόσον ο φόρος υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ, όριο το οποίο ισχύει και για την έκδοση πλαστών και εικονικών στοιχείων.
-Για μη απόδοση ή ανακριβή απόδοση ΦΠΑ προβλέπεται αντίστοιχα ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους, εφόσον το προς απόδοση ποσό υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ, ενώ με κάθειρξη μέχρι 10 ετών τιμωρούνται όσοι δεν απέδωσαν φόρο που υπερβαίνει τις 75.000 ευρώ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- «Να μπλοκαριστεί!» – Σφοδρές αντιδράσεις για την εξαγορά της Warner Bros. από το Netflix. Τα πέντε σημεία
- Φάμελλος από το μπλόκο στα Πράσινα Φανάρια: Οι «γαλάζιες ακρίδες» φάγανε τα δισεκατομμύρια των τίμιων αγροτών
- LIVE: Στουτγκάρδη – Μπάγερν Μονάχου
- Νίκος Ρωμανός: Είμαι μάρτυρας μιας ωμής επίδειξης ρεβανσισμού – Η δικαιοσύνη επικρατεί μόνο με ελευθερία
- Κακοκαιρία Byron: Πλημμύρισαν σπίτια και καταστήματα στο Καστελλόριζο
- Κουτσούμπας: Στηρίζουμε τον δίκαιο αγώνα των αγροτών – Επίσκεψη στο μπλόκο της Νίκαιας στη Θεσσαλία
