«Οι Στόχοι της Χιλιετίας μπορούν ακόμα να επιτευχθούν», δηλώνει ο ΓΓ του ΟΗΕ
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν υποστήριξε, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού, ότι οι Αναπτυξιακοί Στόχοι της Χιλιετίας μπορούν ακόμα να εκπληρωθούν «εάν γίνει αρκετή δουλειά». Ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε να υιοθετηθεί ένας καθολικός φόρος για τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν υποστήριξε, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού, ότι οι Αναπτυξιακοί Στόχοι της Χιλιετίας μπορούν ακόμα να εκπληρωθούν «εάν γίνει αρκετή δουλειά». Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε να υιοθετηθεί ένας καθολικός φόρος για τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές.
Μιλώντας στην έναρξη της Γενικής Συνέλευσης που έχει ως στόχο την αναθεώρηση των στόχων, ο ΓΓ του ΟΗΕ είπε στους παγκόσμιους ηγέτες ότι ήδη έχουν επιτευχθεί πολλά για τα οποία θα πρέπει να είναι περήφανοι.
Τόνισε, πάντως, ότι «το ρολόι χτυπά» και ότι υπάρχουν πολλά να γίνουν, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι μέχρι το 2015.
Παραδέχθηκε ότι υπάρχει σκεπτικισμός για το εάν οι στόχοι θα επιτευχθούν, κυρίως εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.
Το κείμενο που υπεγράφη πριν από δέκα χρόνια προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη μείωση της φτώχειας στο μισό μέχρι το 2015.
Ο ίδιος ο ΟΗΕ παραδέχεται ότι είναι σχεδόν αδύνατον να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι.
Ωστόσο, ο Μπαν Γκι-μουν δήλωσε ότι η προσπάθεια θα πρέπει να συνεχιστεί. «Δεν θα πρέπει να ισοσκελίσουμε τους προϋπολογισμούς «στην πλάτη» των φτωχών» είπε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γαλλίας κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να υιοθετήσει χωρίς καθυστέρηση έναν καθολικό φόρο για τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές προκείμενου χρηματοδοτηθούν οι Αναπτυξιακοί Στόχοι της Χιλιετίας.
«Οι καινοτόμες χρηματοδοτήσεις, η φορολόγηση των χρηματοοικονομικών συναλλαγών, είναι πράγματα που μπορούμε να αποφασίσουμε εδώ. Γιατί να περιμένουμε;» σημείωσε ο Νικολά Σαρκοζί από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης.
«Θα προσπαθήσω, κατά τη διάρκεια του έτους της προεδρίας μου, στην G20 και στην G8, να προωθήσω την ιδέα της καινοτόμου χρηματοδότησης» πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος.
«Θέλω να εκφράσω την πεποίθησή μου ότι αφού όλες οι ανεπτυγμένες χώρες, παρουσιάζουν έλλειμμα, πρέπει να βρούμε νέες πηγές χρηματοδότησης για την καταπολέμηση της φτώχειας, την εκπαίδευση και για την εξάλειψη των πανδημιών στον πλανήτη» τόνισε.
Εν τω μεταξύ, σε παρέμβασή του ο Γιώργος Παπανδρέου εξέφρασε την απογοήτευση που έχει προκαλέσει η έλλειψη προόδου σε ό,τι αφορά την επίτευξη των Στόχων.
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που πεινούν αυξήθηκε από 842 εκατομμύρια το 1990 σε 1,02 δισεκατομμύρια το 2009, εξέλιξη που χαρακτήρισε απαράδεκτη.
Αφού ανέφερε πως η οικονομική κρίση είναι βέβαιο ότι δυσχέρανε την προσπάθεια, τόνισε ότι η δημοσιονομική λιτότητα λειτουργεί ως δικαιολογία για να μην υπάρξουν περαιτέρω κινήσεις και να επανέλθει ο προστατευτισμός που παρεμποδίζει την ανάπτυξη των αναπτυσσόμενων χωρών.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Καρδίτσα – ΠΑΟΚ 68-72: Σπουδαίο «διπλό» για τον «Δικέφαλο» με πρωταγωνιστή τον Ταϊρί (vid)
- Γάζα: «Συλλογική τιμωρία» – Το Ισραήλ έχει δολοφονήσει πάνω από 700 συγγενείς δημοσιογράφων
- Γκύζη: Άνδρας μαχαίρωσε τη σύζυγό του και αυτοκτόνησε – Στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση η γυναίκα
- Ivan Greko: Στο Αυτόφωρο τη Δευτέρα μετά την ποινική δίωξη για αποδοχή προϊόντων εγκλήματος
- Μεταγραφική ενίσχυση για τον Άρη
- Χωρίς προβλήματα διεξάγονται οι βουλευτικές εκλογές στο Κόσοβο
