Κατάπαυση πυρός κηρύσσει η βασκική ΕΤΑ
Κατάπαυση πυρός και παύση της ένοπλης δράσης της κήρυξε με μαγνητοσκοπημένο μήνυμά της στο βρετανικό ΒΒC η βασκική αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ, κάτι που η ισπανική κυβέρνηση έχει θέσει ως όρο για την έναρξη συνομιλιών. Η οργάνωση, εξαιτίας επιθέσεων της οποίας έχουν σκοτωθεί 825 άτομα από τη δεκαετία του 1960, έχει κηρύξει κατάπαυση πυρός άλλες δύο φορές μέχρι τώρα, την οποία εγκατέλειψε και τις δύο φορές μετά από λίγους μήνες.
Κατάπαυση πυρός και παύση της ένοπλης δράσης της κήρυξε με μαγνητοσκοπημένο μήνυμά της στο βρετανικό ΒΒC την Κυριακή η βασκική αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ, κάτι που η ισπανική κυβέρνηση έχει θέσει ως όρο για την έναρξη συνομιλιών.
Στο βίντεο, στο οποίο εμφανίζονται τρεις κουκουλοφόροι ένοπλοι, δεν γίνεται σαφές εάν η κατάπαυση νοείται ως προσωρινή ή μόνιμη και εάν και πώς σχετίζεται με πιθανές συνομιλίες με τη Μαδρίτη. Tην απόφαση πυρός μετέδωσε και η διαδικτυακή έκδοση της βασκικής εφημερίδας Gara.
Η οργάνωση θα συνεχίσει τον αγώνα για την επίτευξη των στόχων της με «ειρηνικά, δημοκρατικά μέσα» αναφέρεται στο βίντεο.
Προς το παρόν, η ισπανική κυβέρνηση δεν έχει αντιδράσει επισήμως. Πηγές εντός της κυβέρνησης που επικαλείται η El Pais φαίνεται να δείχνουν ότι η Μαδρίτη θα υποδεχτεί με «συγκρατημένη αισιοδοξία» την κίνηση της ΕΤΑ, θεωρώντας την μεν καλό βήμα αλλά διατηρώντας αρκετές επιφυλάξεις.
Ο υπεύθυνος Εσωτερικών Υποθέσεων της αυτόνομης κυβέρνησης των Βάσκων χαρακτήρισε την ανακοίνωση «ανεπαρκής» και «διφορούμενη», καθώς σε αυτήν δεν διευκρινίζεται με ποιο τρόπο και πότε θα σταματήσει η βία.
Η οργάνωση, εξαιτίας επιθέσεων της οποίας έχουν σκοτωθεί 825 άτομα από τη δεκαετία του 1960, έχει κηρύξει κατάπαυση πυρός άλλες δύο φορές μέχρι τώρα, την οποία εγκατέλειψε και τις δύο φορές μετά από λίγους μήνες (τελευταία φορά το 2006).
Τους περασμένους μήνες, η ΕΤΑ έχει αποδυναμωθεί αρκετά μετά τη σύλληψη αρκετών θεωρούμενων ως ηγετικά στελέχη της τόσο στην Ισπανία και τη Γαλλία (στα νότια της οποίας υπάρχει βασκικός πληθυσμός) όσο και σε άλλες χώρες.
Το τελευταίο χτύπημα της ΕΤΑ σε ισπανικό έδαφος σημειώθηκε τον περυσινό Ιούλιο στη Μαγιόρκα, αλλά η οργάνωση θεωρείται υπεύθυνη και για τη δολοφονία Γάλλου αστυνομικού στο Παρίσι.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Μητσοτάκης: Μαστίγιο και καρότο στους αγρότες – «Ακραίες μορφές διαμαρτυρίας» τα μπλόκα, χρήματα με το σταγονόμετρο
- «Θρύλος» Λιονέλ Μέσι: Έφτασε τους 48 τίτλους στην καριέρα του (pic)
- Σκάφος του Λιμενικού προσέκρουσε σε βράχια στην είσοδο του λιμανιού Βόλου [Εικόνες]
- Τρόλεϊ: Ξεκίνησε από τον Πειραιά το ξήλωμα του δικτύου
- Πορτρέτο του θρυλικού Μοχάμεντ Άλι πωλήθηκε για 18 εκατομμύρια δολάρια – Η ιστορία (και η σημασία) του
- Φάληρο: Δεύτερο αυτοκίνητο τυλίχτηκε στις φλόγες την Κυριακή – Πρόλαβε να απομακρυνθεί ο οδηγός
