Δραματική μείωση 64,3% στις ταξινομήσεις νέων αυτοκινήτων τον Ιούλιο
Τους φόβους τους να επιβεβαιώνονται βλέπουν οι εισαγωγείς και αντιπρόσωποι αυτοκινήτου, διαπιστώνοντας σημαντική υποχώρηση κατά 64,3% τον περασμένο μήνα στις ταξινομήσεις νέων αυτοκινήτων. Την υποχώρηση αποδίδουν οι εισαγωγείς τόσο στην κάμψη της κατανάλωσης λόγω κρίσης όσο και στις αυξήσεις της φορολογίας, υπογραμμίζοντας ότι οι λιγότερες ταξινομήσεις θα επιφέρουν και σημαντική μείωση στα δημοσιονομικά έσοδα από τον κλάδο.
Τους φόβους τους να επιβεβαιώνονται βλέπουν οι εισαγωγείς και αντιπρόσωποι αυτοκινήτου, διαπιστώνοντας σημαντική υποχώρηση κατά 64,3% τον περασμένο μήνα στις ταξινομήσεις νέων αυτοκινήτων.
Σε ανακοίνωσή του την Πέμπτη, ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων (ΣΕΑΑ) αποδίδει την υποχώρηση τόσο στην κάμψη της κατανάλωσης λόγω κρίσης όσο και στις αυξήσεις της φορολογίας, υπογραμμίζοντας ότι οι λιγότερες ταξινομήσεις θα επιφέρουν και σημαντική μείωση στα δημοσιονομικά έσοδα από τον κλάδο.
Σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες της περιόδου 2004-2009, που ταξινομήθηκαν κατά μέσο όρο 28.304 νέα αυτοκίνητα, οι 11.539 του περασμένου Ιουλίου συνεπάγονται κάμψη της αγοράς κατά -59,2%. Και στις δύο αυτές συγκρίσεις έρχεται να προστεθεί και η μεγάλη μετατόπιση του αγοραστικού ενδιαφέροντος σε μικρότερα αυτοκίνητα.
Ο ΣΕΑΑ υπογραμμίζει ότι η πτώση της αγοράς αυτοκινήτου οδηγεί σε ισχυρή απώλεια δημοσιονομικών εσόδων από Τέλος Ταξινόμησης και ΦΠΑ, αφού τα δημόσια ταμεία εισπράττουν υπό κανονικές συνθήκες σημαντικά ποσά από τις πωλήσεις καινούργιων αυτοκινήτων.
Ο Σύνδεσμος τοποθετεί τα εκτιμώμενα δημοσιονομικά έσοδα από τις ταξινομήσεις αυτοκινήτων σε 225 εκατ. ευρώ για τους πρώτους επτά μήνες του 2010 (έναντι 545 εκατ.ευρώ το 2009). Οι εκτιμήσεις του για ολόκληρο το 2010 βρίσκονται σε 730 εκατ. ευρώ (έναντι 1,1 δισ. ευρώ πέρυσι).
Στον κλάδο του αυτοκινήτου δραστηριοποιούνται περισσότερες από 30.000 επιχειρήσεις και απασχολούνται σχεδόν 90.000 εργαζόμενοι ανά την επικράτεια. Τα επίσημα στοιχεία, σημειώνει ο ΣΕΑΑ, καταγράφουν μείωση στην απασχόληση και στην επιχειρηματικότητα στον κλάδο που υπερβαίνει το 10%.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Νικορέστης Χανιωτάκης: «Ο Σμαραγδής μου έδωσε το δικαίωμα να επιλέξω εγώ ποιον ρόλο θα ήθελα να υποδυθώ»
- Άδωνις Γεωργιάδης και Θανάσης Πλεύρης θέλουν να ξαναγράψουν το διεθνές δίκαιο (sic!) – επί το ακροδεξιότερο…
- Σερβία: Άγριο επεισόδιο σε αγώνα kickboxing – Μπήκαν στο ρινγκ και επιτέθηκαν σε Έλληνα αθλητή
- Μαρόκο: Οι ημερομηνίες της ομάδας του Ελ Κααμπί στα νοκ-άουτ παιχνίδια του Κόπα Άφρικα
- Ακίνητα: Στα ύψη οι τιμές στα νεόδμητα διαμερίσματα στην Αθήνα – Οι περιοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο
- «Η πιο υπέροχη χειρότερη του κόσμου»: Το νέο έργο της Φωτεινής Αθερίδου στο Θέατρο Ιλίσια-Βολανάκης



