Ογκώδης διαδήλωση υπέρ ευρύτερης αυτονομίας της Καταλονίας
Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Καταλανοί διαδήλωσαν στους δρόμους της Βαρκελώνης, διεκδικώντας μεγαλύτερη αυτονομία για την περιοχή και διαμαρτυρόμενοι για την πρόσφατη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου που απαγορεύει την αναγνώριση καταλανικού έθνους.
Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Καταλανοί διαδήλωσαν στους δρόμους της
Βαρκελώνης, διεκδικώντας μεγαλύτερη αυτονομία για την περιοχή και
διαμαρτυρόμενοι για την πρόσφατη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου
που απαγορεύει την αναγνώριση καταλανικού έθνους.
Τα ισπανικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν εικόνες εκατοντάδων χιλιάδων διαδηλωτών στους κεντρικούς δρόμους της Βαρκελώνης, που κρατούσαν σημαίες, και πανό σε κόκκινα και κίτρινα χρώματα, στα οποία αναγραφόταν το σύνθημα: «Είμαστε έθνος».
Η διαδήλωση πραγματοποιήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου την Παρασκευή, σύμφωνα με την οποία το Σύνταγμα της χώρας αναγνωρίζει μόνο ένα έθνος, το Ισπανικό. Επίσης, το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας έκρινε ότι η καταλανική γλώσσα δεν θα πρέπει να έχει προβάδισμα έναντι της ισπανικής γλώσσας.
Η απόφαση του Δικαστηρίου εκδόθηκε μετά από τέσσερα χρόνια δικαστικού αγώνα, κι αφού οι Καταλανοί έχουν εγκρίνει το βαθμό αυτονομίας της περιοχής τους σε δημοψήφισμα που διενεργήθηκε το 2006. Βάσει του δημοψηφίσματος, το τοπικό κοινοβούλιο ανέλαβε αυξημένες αρμοδιότητες σχετικά με θέματα φορολογίας και δικαιοσύνης.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Συνομιλία Ερντογάν με Μαδούρο για την έκρυθμη κατάσταση ανάμεσα στην Βενεζουέλα και τις ΗΠΑ
- Ο CEO της Magnum συμμαχεί με τον Κένεντι για μια «πιο υγιή Αμερική»
- Τουλάχιστον 23 νεκροί εξαιτίας πυρκαγιάς σε νυχτερινό κέντρο στην Ινδία στο κρατίδιο της Γκόα [βίντεο]
- Νέες απαγωγές στη Νιγηρία – Κακοποιοί απήγαγαν χωρικούς και ζητούν λύτρα
- Η Χαμάς είναι έτοιμη να παραδώσει τα όπλα της σε μια παλαιστινιακή αρχή, «αν σταματήσει η κατοχή»
- Οι ΗΠΑ θέτουν προς πώληση 250 τεθωρακισμένα στην Πολωνία για… 1 δολάριο!
