Μείωση 5% στη φαρμακευτική δαπάνη του ΙΚΑ το Μάιο
Μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 5% στο ΙΚΑ σημειώθηκε το Μάιο, σε σχέση με το Μάιο του 2009 και κατά 3 περίπου% σε σχέση με τον φετινό Απρίλιο, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας.
Μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 5% στο ΙΚΑ σημειώθηκε το Μάιο, σε
σχέση με το Μάιο του 2009 και κατά 3 περίπου% σε σχέση με τον φετινό
Απρίλιο, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας.
Η φαρμακευτική δαπάνη των ασφαλιστικών ταμείων έφτασε το 2009 τα 5 δισ. ευρώ, ενώ το 2004 ήταν ακριβώς η μισή, δηλαδή 2,4 δισ. ευρώ.
Να σημειωθεί, ακόμη, πως στο Βέλγιο, χώρα με τον ίδιο περίπου πληθυσμό με την Ελλάδα, η δαπάνη των ασφαλιστικών ταμείων ήταν για το 2009 2,5 δισ. ευρώ.
Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο υπενθυμίζει την απόφασή από 1/6/2010 (που ελήφθη σε συμφωνία με τους φαρμακευτικούς συλλόγους) να μην εκτελούν τα φαρμακεία συνταγές, όπου ο γιατρός δεν αναγράφει τον ΑΜΚΑ του (Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης) και αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Στους γιατρούς που δεν εφαρμόζουν αυτή τη νόμιμη υποχρέωσή τους, θα διακόπτεται η συνεργασία τους με τα Ταμεία. Πρέπει να γίνει γνωστή η άρνηση ορισμένων γιατρών και η
κάλυψή τους από τους Συλλόγους τους να αναγράφουν στις συνταγές τον ΑΜΚΑ τους, ούτως ώστε, όπως επιχειρηματολόγησαν οι συνδικαλιστικοί τους φορείς, να μην προδίδεται η ηλικία τους.»
» Επ’ αυτού ουδέν σχόλιον. Ο νόμος θα εφαρμοστεί.»
» Ας ξέρει, όμως, ο ασφαλισμένος πως η συνταγή στην οποία ο γιατρός δεν αναγράφει το ΑΜΚΑ του, δεν θα εκτελεστεί από τα φαρμακεία. Η εγγραφή του ΑΜΚΑ είναι απαραίτητη ούτως ώστε ο ηλεκτρονικός έλεγχος των συνταγών να αποκαλύπτει και να προσωποποιεί την προκλητή συνταγογράφηση.»
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ιράν: «Η πόρτα της διπλωματίας παραμένει ανοικτή», λέει ο ΥΠΕΞ του Ομάν
- Ιράν: Τουλάχιστον 17 νεκροί στο Πακιστάν σε διαδηλώσεις για τη δολοφονία του Αλί Χαμενεΐ
- Ιράν: Ο Τραμπ προετοιμάζει τους Αμερικανούς για «πιθανόν και άλλες απώλειες» – «Ετσι είναι τα πράγματα»
- Κύπρος: H βρετανική βάση στο Ακρωτήρι «χτυπήθηκε από drone» – Σε «κατάσταση υψηλού συναγερμού»
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Απειλούμαστε;
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 02.03.2026]
