Μήνυμα Λοβέρδου στους φαρμακοβιομηχάνους να μειώσουν τα κέρδη τους
Ηχηρό μήνυμα στους φαρμακοβιομηχάνους έστειλε ο υπουργός Εργασίας καλώντας τους να μειώσουν τα κέρδη τους, αλλιώς «το σύστημα θα οδηγηθεί σε ξέρα». Στόχος, σύμφωνα με τον κ. Λοβέρδο, είναι να υπάρξει μείωση για την Πολιτεία της τάξης του 1,1 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2010. Υπάρχουν ανοιχτές συζητήσεις με την Κομισιόν σε ό,τι αφορά ρυθμίσεις του Ασφαλιστικού, δήλωσε ακόμη ο υπουργός.
Ηχηρό μήνυμα στους φαρμακοβιομηχάνους έστειλε την Τρίτη ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος καλώντας τους να μειώσουν τα κέρδη τους, αλλιώς -όπως είπε- «το σύστημα θα οδηγηθεί σε ξέρα».
Προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, ο κ. Λοβέρδος είπε, σύμφωνα με το Mega, απευθυνόμενος στους φαρμακοβιομηχάνους: «Σας ζητάμε να μειώσετε τα κέρδη σας. Δεν θεωρούμε κακή την επιχειρηματικότητα, αντιθέτως. Όμως υπάρχει κι ένα όριο. Θα μειώσουμε τη φαρμακευτική δαπάνη. Για την αύξησή της δεν υπάρχουν χρήματα. Το σύστημα, αν συνεχίσει έτσι, οδηγείται σε ξέρα».
Ο κ. Λοβέρδος μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, τόνισε ότι γίνεται προσπάθεια να μειωθεί η δαπάνη στον χώρο του φαρμάκου, όχι στερώντας τους ασθενείς από τα φάρμακα τους, «αλλά μειώνοντας τη σπάταλη, το όργιο συναλλαγής».
«Ως υπουργείο πληρώνουμε πάρα πολλά, ως χώρα δεν έχουμε αυτά τα χρήματα για να πληρώσουμε για σπατάλες και για συναλλαγές κάτω από το τραπέζι. Πρέπει όλοι να αναδιπλωθούν, πρέπει όλοι να καταλάβουν την κρισιμότητα των στιγμών, πρέπει όλοι να συμφωνήσουμε στο ότι θα βάλει ο ένας τον εαυτό του λίγο πιο πίσω, προκειμένου να πάει μπροστά η Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά.
Συμπλήρωσε ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα γίνει σύσκεψη των συναρμόδιων υπουργείων με τους φορείς του φαρμάκου, κατά την οποία θα γίνει προσπάθεια να εξευρεθούν πολιτικές με στόχο τη μείωση του κόστους για την πολιτεία.
Σύμφωνα με τον κ. Λοβέρδο στόχος είναι να υπάρξει μείωση της τάξης του 1,1 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2010.
Ο υφυπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης τόνισε ότι όσοι γιατροί δεν αναγράφουν τον ΑΜΚΑ πάνω στις συνταγές, θα διακόπτεται η συνεργασία τους με τα ασφαλιστικά ταμεία.
Οι δεσμεύσεις αυτές της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείο Εργασίας δεν πείθουν καθόλου την Νέα Δημοκρατία. Ο υπεύθυνος τομέα Πολιτικής Ευθύνης Υγείας Μάριος Σαλμάς, σημειώνει ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να εφαρμόσει τους νόμους που η ίδια ψήφισε με αφορμή τις αυξημένες δαπάνες των ταμείων σε φάρμακα.
«Η κυβέρνηση δεν μπορεί να εφαρμόσει τους νόμους που ψήφισε για την τιμολόγηση των φαρμάκων και τη λίστα, οδηγώντας σε αύξηση τη φαρμακευτική δαπάνη των Ταμείων, το πρώτο τετράμηνο του έτους, κατά 50 εκατ. ευρώ στο ΙΚΑ και 15 εκατ. ευρώ στον ΟΑΕΕ» σημειώνει ο κ. Σαλμάς.
Ανοιχτά θέματα με την Κομισιόν για το Ασφαλιστικό
«Επανειλημμένα έχω πει ότι υπάρχουν ανοιχτές συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ό,τι αφορά ρυθμίσεις του Ασφαλιστικού» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, ερωτηθείς για τη σύγχυση που δημιουργήθηκε ως προς τις απαιτήσεις της τρόικας για γρηγορότερη εφαρμογή των ρυθμίσεων του Ασφαλιστικού, και για το αν αυτή η συμφωνία περιλαμβάνεται η όχι στο μνημόνιο που υπεγράφη μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας.
Επίσης ο υπουργός εκτίμησε ότι με τις αναλογιστικές μελέτες που θα είναι έτοιμες την Παρασκευή, η συνεννόηση με την Κομισιόν θα καταστεί ευκολότερη.
Όπως δήλωσε ο υπουργός: «Επανειλημμένα έχω πει ότι υπάρχουν ανοιχτές συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ό,τι αφορά ρυθμίσεις του Ασφαλιστικού. Ο αδιάψευστος μάρτυρας για την προσδοκώμενη επιτυχία κάθε πολιτικής, είναι οι αναλογιστικές μελέτες που στηρίζουνε τις προτάσεις μας. Τις αναλογιστικές αυτές μελέτες θα τις έχουμε έτοιμες την Παρασκευή.»
»Κάθε επιχείρημα για την Α ή Β ρύθμιση έχει τη βάση του, τα επιχειρήματα υπέρ του εγχειρήματος βρίσκουν τη βάση του, όλη η συζήτηση γίνεται με κριτήριο τους αριθμούς που προκύπτουν από τις αναλογιστικές μελέτες. Άρα, λοιπόν, από την Παρασκευή και μετά, όταν θα μιλάμε με βάση τους αριθμούς που θα αποδεικνύουν την βιωσιμότητα του συστήματος, θα μπορούμε να έχουμε πάρα πολύ ευκολότερη συνεννόηση και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.»
»Δεν υπάρχει τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο από αυτό, μου δόθηκε η ευκαιρία να ενημερώσω όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες ότι υπάρχουν θέματα τα οποία είναι ανοιχτά και πρέπει να κλείσουν και οι επόμενες μέρες είναι οι μέρες που για όλα αυτά τα πράγματα θα υπάρχουν συμφωνίες, βάσει, ξαναλέω, της αναλογιστικής μελέτης», κατέληξε ο υπουργός Εργασίας.
Για υποκρισία μιλά η Αντιπολίτευση
Για επικοινωνιακούς χειρισμούς στην υπόθεση του ασφαλιστικού κατηγορεί τον υπουργό Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο, ο υπεύθυνος του Τομέα ασφάλισης της ΝΔ Ιωάννης Βρούτσης.
Ο κ. Βρούτσης σημειώνει ότι οι αλλαγές που ζητά, σύμφωνα με τον κ Λοβέρδο, η τρόικα (ΕΕ – ΕΚΤ – ΔΝΤ) ήδη περιλαμβάνονται στο μνημόνιο που ο ίδιος υπέγραψε και δεν συμπεριέλαβε στο νομοσχέδιο που δημοσίευσε.
«Οι επιπλέον αλλαγές που ζητούνται στο Ασφαλιστικό, έχουν ήδη συμφωνηθεί και αποτυπωθεί στο Μνημόνιο για την ενεργοποίηση του Μηχανισμού Στήριξης. Ο Υπουργός Εργασίας αγνοώντας το μνημόνιο που ο ίδιος υπέγραψε, με το να μην συμπεριλάβει στο Σ/Ν που έδωσε για διαβούλευση, όλες τις συμφωνηθείσες με την κυβέρνηση αλλαγές, σήμερα, αναζητά άλλοθι προσποιούμενος τον ‘καλό’ και μεταφέροντας τις ευθύνες στους ‘κακούς’ της ‘Τρόικας’. Η κυβέρνηση συνεχίζει να ‘παίζει’ αμετανόητα το παιχνίδι του επικοινωνιακού εντυπωσιασμού και αποπροσανατολισμού», δήλωσε ο κ. Βρούτσης.
Ο τομεάρχης της ΝΔ σημείωσε ότι «περιμένουμε την Παρασκευή την πλήρη και όχι αποσπασματική αναλογιστική μελέτη, σύμφωνα με τη δέσμευση του Υπουργού, η οποία θα τεκμηριώνει ότι το Ασφαλιστικό Σύστημα καθίσταται βιώσιμο, χωρίς την επιβολή των νέων μέτρων» και κατέληξε λέγοντας πως ο διάλογος για το ασφαλιστικό «αποδείχθηκε προσχηματικός και προσβλητικός, όπως εξελίχθηκε, για τους Κοινωνικούς Εταίρους, τα Κόμματα και τους πολίτες. Πολύ σύντομα θα αποδειχθεί προσχηματικός και ο διάλογος για τα εργασιακά δικαιώματα».
Το ΚΚΕ δήλωσε ότι όσα η κυβέρνηση ισχυρίζεται περί πιέσεων, αποτελούν προσχήματα που μόνο οργή προκαλούν. «Η κυβέρνηση με την ΕΕ και το ΔΝΤ έχουν συναποφασίσει αυτό το αντιασφαλιστικό έκτρωμα που αυξάνει δραστικά τα όρια συνταξιοδότησης και μειώνει τις συντάξεις.»
»Στόχος τους είναι να γίνει ακόμα φθηνότερη η ήδη φθηνή εργατική δύναμη όπως απαιτούν οι μεγαλοεπιχειρηματίες. Απλώς η κυβέρνηση επιχείρησε τις κραυγαλέα σαρωτικές αλλαγές να τις περάσει με προεδρικά διατάγματα, ενώ το ΔΝΤ ζητάει να συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο. Οι εργαζόμενοι με μεγαλύτερο αγωνιστικό πείσμα και αποφασιστικότητα πρέπει τώρα
να απαιτήσουν να παρθεί πίσω το έκτρωμα μαζί με τους άλλους αντιασφαλιστικούς νόμους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ».
»Να απαιτήσουν σύνταξη στα 55 για τις γυναίκες και στα 60 για τους άντρες, 5 χρόνια νωρίτερα για τα βαρέα και ανθυγιεινά, κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην υγεία και στο φάρμακο, σύγχρονη δωρεάν ιατροφαρμακευτική κάλυψη για όλους, 1120 κατώτερη σύνταξη».
Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ ο επικεφαλής της ΚΟ Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε ερώτηση στον πρωθυπουργό με θέμα τις ανατροπές στο Ασφαλιστικό και στις εργασιακές σχέσεις.
Στο κείμενο της ερώτησης ο κ. Τσίπρας αναφέρει ότι επιβεβαιώνεται με τον πιο δραματικό τρόπο το σενάριο που κυκλοφορεί τους τελευταίους μήνες. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιέζουν για ακόμα σκληρότερα μέτρα, περισσότερες περικοπές στις συντάξεις και διαρθρωτικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις».
«Επειδή η κυβέρνηση δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από τις προτάσεις της τρόικας, μιας και συνδιαμορφώνει μαζί της την πολιτική για το ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις» τονίζει ο κ. Τσίπρας, «ερωτάται ο κ. Πρωθυπουργός:»
»Προτίθεται να κάνει δεκτές τις προτάσεις του υποτιθέμενου μηχανισμού στήριξης; Για ποιο λόγο η κυβέρνηση συζητά με την τρόικα θέματα που δεν είναι αρμοδιότητα κανενός άλλου πλην της ελληνικής κυβέρνησης; Έχει υπολογίσει η κυβέρνηση σε τι θα συνεισφέρουν αυτά τα μέτρα και η εκποίηση του δημόσιου πλούτου στην μείωση του χρέους; Έχει υπολογίσει το οικονομικό και κοινωνικό κόστος από την εφαρμογή της σκληρότερης νεοφιλελεύθερης πολιτικής που έχει γνωρίσει ο τόπος;»
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- FT: Οι αυτοκινητοβιομηχανίες απορρίπτουν την πρόταση της ΕΕ για «made in Europe» οχήματα
- Βαθμολογία UEFA: Η Ελλάδα ξανά στην 11η θέση
- Σαχάρα το Ηράκλειο – «Πνίγηκε» από την αφρικανική σκόνη
- Europa League: Πρόκριση στα πλέι οφ για ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό, νίκη 8άδας η Ρόμα – Η βαθμολογία
- Γκολ και highlights από τα παιχνίδια του Europa League (vids)
- Δουδωνής: Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση – «Έχετε εκμεταλλευτεί προς όφελός σας κάθε παθογένεια του κράτους»


