Προς τα μεγάλα βιβλιοπωλεία στρέφονται οι αγοραστές βιβλίων
Το 54% των αναγνωστών δήλωσαν ότι αγοράζουν βιβλία κυρίως από τα μεγάλα βιβλιοπωλεία, ποσοστό που κατά το 2008 κυμαινόταν στο 40% και το 2007 στο 37%.
Τα υψηλά ποσοστά προτίμησης των αλυσίδων βιβλιοπωλείων καταγράφηκαν σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, με τα πρωτεία να κατέχουν τα άτομα από 56 ετών και πάνω (με ποσοστό 67,5%).
Αυξημένα είναι τα ποσοστά και όσων προτιμούν τα μικρότερα «αμιγή» βιβλιοπωλεία (24%, έναντι 17% του 2007 και του 2008) και τα βιβλιοπωλεία της γειτονιάς (33%, έναντι 22% το 2008 και 15% το 2007). Αντίθετα, πτώση εμφανίζεται ως προς την προτίμηση των αγοραστών βιβλίων από τις εκθέσεις βιβλίων (11% το 2009, έναντι 13% το 2008 και 17% το 2007) και τους εκδοτικούς οίκους (2% το 2009 έναντι 3% το 2008 και 5% το 2007). Οριακή αύξηση εμφανίζεται στις αγορές μέσω διαδικτύου (6% έναντι 5% τις δύο προηγούμενες χρονιές), ενώ τα τελευταία δύο χρόνια είναι μηδενική η προτίμηση στους πλασιέ βιβλίων.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Μπάμπης Μπαρμπουνάκης, σε σχετική συνέντευξη τύπου, «είμαστε σε μία εποχή που το μέλλον του βιβλίου βρίσκεται στο μεταίχμιο σε σχέση με το ηλεκτρονικό βιβλίο».
Χαρακτήρισε δε τη φετινή χρονιά «πρόκληση και για τη συνέχεια του Φεστιβάλ Βιβλίου από πλευράς εκδοτικών συμμετοχών και για τις γενικότερες πωλήσεις των βιβλίων».
Σημειώνεται ότι φέτος το Φεστιβάλ Βιβλίου θα διοργανωθεί από τις 28 Μαΐου ως τις 13 Ιουνίου και θα είναι αφιερωμένο στα 90 χρόνια από τη γέννηση της Μελίνας Μερκούρη.
- Συρία: Το Ισλαμικό Κράτος πίσω από τις επιθέσεις σε στρατιωτικούς στόχους
- Νέα αποκάλυψη για τη δράση της ICE: Πράκτορας είχε σκοτώσει πολίτη το 2025
- 76ο Φεστιβάλ Βερολίνου: Χρυσή Αρκτος στα «Κίτρινα Γράμματα» του Ιλκέρ Τσατάκ
- Κρήτη: Έδειραν κατηγορούμενο μέσα στα δικαστήρια
- Ερνανγκόμεθ: «Ο πρώτος τίτλος σημαίνει πολλά – Εχουμε την πίεση να τους κερδίζουμε όλους» (vid)
- Ισπανία: Επενδύει στις σχέσεις με την Κίνα για την ασιατική στρατηγική της
