Μη καταληκτικό το συμπέρασμα μελέτης για την σχέση κινητού τηλεφώνου-καρκίνου του εγκεφάλου
Αθήνα: Η μεγαλύτερη έρευνα που έχει γίνει μέχρι σήμερα σχετικά με τη σχέση χρήσης κινητών τηλεφώνων και εμφάνισης καρκίνου στον εγκέφαλο, δεν κατέληξε σε κάποιο οριστικό συμπέρασμα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο International Journal of Epidemiology.
Αθήνα: Η μεγαλύτερη έρευνα που έχει γίνει μέχρι σήμερα σχετικά με τη σχέση χρήσης κινητών τηλεφώνων και εμφάνισης καρκίνου στον εγκέφαλο, δεν κατέληξε σε κάποιο οριστικό συμπέρασμα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο International Journal of Epidemiology.
Η έκθεση καταλήγει πάντως στην σύσταση της περαιτέρω διερεύνησης του θέματος, με δεδομένη τη συνεχώς αυξανόμενη χρήση της κινητής τηλεφωνίας παγκοσμίως.
Η μελέτη, σύμφωνα με την Διεθνή Υπηρεσία Ερευνών για τον Καρκίνο (IARC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που την πραγματοποίησε, δείχνει πιθανούς κινδύνους για την υγεία για όσους μιλάνε πολλή ώρα στο κινητό τους.
Η έρευνα, με τη συμμετοχή 21 επιστημόνων, κράτησε δέκα χρόνια, κάλυψε περίπου 13.000 άτομα σε 13 χώρες (τόσο υγιείς ανθρώπους όσο και πάσχοντες από δύο μορφές καρκίνου του εγκεφάλου).
Η έρευνα δέχτηκε επικρίσεις επειδή οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας χρηματοδότησαν το 25% του κόστους της, σύμφωνα με το BBC και τα πρακτορεία Reuters και Γαλλικό.
«Η μελέτη δεν αποκαλύπτει αυξημένο κίνδυνο, αλλά δεν μπορούμε να συμπεράνουμε ότι δεν υπάρχει καθόλου κίνδυνος, επειδή υπάρχουν αρκετά ευρήματα που υποδηλώνουν πιθανό κίνδυνο», δήλωσε η υπεύθυνη της έρευνας Ελίζαμπεθ Κάρντις, του Κέντρου Ερευνών Περιβαλλοντικής Επιδημιολογίας στη Βαρκελώνη.
«Τα αποτελέσματα (σ.σ. της έρευνας) δεν μας επιτρέπουν να συμπεράνουμε ότι υπάρχει κάποιος κίνδυνος που σχετίζεται με την χρήση των κινητών τηλεφώνων, όμως είναι επίσης πρόωρο να πούμε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος», δήλωσε ο διευθυντής της IARC Κρίστοφερ Γουάιλντ.
Σύμφωνα με τη διεθνή έρευνα Interphone, όσοι κάνουν πολύ συχνή χρήση του κινητού τηλεφώνου τους, φαίνεται να αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του εγκεφάλου. Οι πιο τακτικοί χρήστες κινητού που μιλάνε συνεχώς από το ίδιο αυτί, εμφανίζονται να έχουν 40% αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση γλοιώματος και 15% για εμφάνιση μηνιγγιώματος.
Όμως οι ερευνητές είπαν ότι δεν είναι βέβαιη η ύπαρξη σχέσης αιτίου-αιτιατού ανάμεσα στην χρήση κινητού και στην ασθένεια. Σημειωτέον ότι, κατά την έρευνα, που ξεκίνησε το 2000, ως τακτική χρήση θεωρήθηκε η ομιλία στο κινητό για μισή ώρα την ημέρα κατά μέσο όρο -που κάθε άλλο παρά μεγάλη μπορεί να θεωρηθεί με βάση τις σημερινές συνήθειες των χρηστών, ιδίως των νέων.
Από την άλλη, μερικά αντίθετα δεδομένα δείχνουν ότι γενικά οι χρήστες κινητών τηλεφώνων έχουν χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του εγκεφάλου σε σχέση με όσους δεν χρησιμοποιούν καθόλου κινητό.
Όμως οι ερευνητές παραδέχτηκαν ότι ορισμένα προβλήματα σχετικά με την μεθοδολογία της μελέτης τους, καθιστούν το εύρημα μη αξιόπιστο. Οι ερευνητές πάντως επεσήμαναν ότι τα πιο σύγχρονα κινητά τηλέφωνα εκπέμπουν μικρότερη ακτινοβολία, ενώ παράλληλα τα ακουστικά συμβάλλουν στην μείωση της έκθεσης του οργανισμού στην ακτινοβολία.
Ορισμένοι ειδικοί ήδη αμφισβητούν την αξιοπιστία της έρευνας με το σκεπτικό ότι αντί να παρατηρήσει άμεσα τους χρήστες, τους ζήτησε να προσπαθήσουν να θυμηθούν πόση χρήση έκαναν του κινητού τους κατά την τελευταία δεκαετία.
Μια πολύ ευρύτερη και πιο μακροπρόθεσμη ευρωπαϊκή έρευνα, που θα καλύψει 250.000 άτομα σε πέντε χώρες της ΕΕ για διάστημα 20-30 ετών και η οποία αναμένεται να δώσει πιο οριστικά συμπεράσματα σε βάθος χρόνου, ξεκίνησε τον προηγούμενο μήνα.
Η χρήση κινητών έχει αυξηθεί δραματικά από τότε που η κινητή τηλεφωνία έκανε την εμφάνισή της στη δεκαετία του ’80. Σήμερα, σε όλο τον κόσμο, χρησιμοποιούνται περίπου πέντε δισεκατομμύρια συσκευές.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
health.in.gr
- Πυροβολισμοί στο Ίλιον
- Έκλεισαν οι κάλπες στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών – Συνεχίζεται τη Δευτέρα η ψηφοφορία
- Τροχαίο δυστύχημα στην Εύβοια – Αυτοκίνητο έπεσε από γέφυρα, νεκρός ο οδηγός
- Πηγή Δεβετζή: «Ο Χριστός ήταν δίπλα μου» λέει η Ολυμπιονίκης για το τροχαίο ατύχημα που είχε
- Φούλαμ – Κρίσταλ Πάλας 1-2: Σπουδαία νίκη και τετράδα για τους «αετούς»
- Θεσσαλία: Μνήμες Daniel με χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών να καλύπτονται από νερό