Επτά αεροδρόμια της Ισπανίας, τρία στο νότο και τέσσερα στο αρχιπέλαγος των Καναρίων, έκλεισαν το πρωί της Τρίτης εξαιτίας του νέφους που δημιούργησε η ηφαιστειακή τέφρα από την Ισλανδία, ανακοίνωσε η ισπανική αεροπορική αρχή Aena.

«Τα αεροδρόμια της Σεβίλης και του Χερέθ καθώς και αυτό του Μπανταχόθ στη Εστρεμαδούρα έκλεισαν στις 06:00», διευκρίνισε εκπρόσωπος της Aena. «Επίσης έκλεισαν από τις 04:00 δύο αεροδρόμια της Τενερίφης, της Λα Πάλμα και το αεροδρόμιο της Λα Γκομέρα», πρόσθεσε.

«Δεν γνωρίζουμε πότε θα ανοίξουν, εξαρτάται από τις προβλέψεις του Eurocontrol», διευκρίνισε.

Στην Πορτογαλία έκλεισαν τα αεροδρόμια στο Φάρο και τα νησιά Αζόρες και Μαδέρα, ωστόσο τα αεροδρόμια της Λισαβόνας και του Πόρτο λειτουργούν κανονικά.

Όπως ανακοίνωσε το μαροκινό υπουργείο Μεταφορών, το νέφος της ηφαιστειακής τέφρας πλησιάζει τη βορειοδυτική Αφρική. Πέντε αεροδρόμια έκλεισαν στο Μαρόκο, μεταξύ των οποίων αυτά στη Ραμπάτ και την Καζαμπλάνκα μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης, καθώς επίσης και τα αεροδρόμια τη Ταγγέρης, της Τετουάν και της Εσαουίρα.

Προσωρινά έκλεισε και ένα τμήμα του εναέριου χώρου της Βορειοδυτικής Τουρκίας. Το διεθνές αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης δεν επηρρεάσθηκε, αν και πτήσεις των Τουρκικών Αερογραμμών προς το Μαρόκο ακυρώθηκαν.

Το νέφος κινείται κινείται βορειοανατολικά, προς την Ιβηρική Χερσόνησο και τη νοτιοανατολική Γαλλία.

Χθες, Δευτέρα, το νέφος της ηφαιστειακής τέφρας πάνω από τον ισπανικό εναέριο χώρο προκάλεσε προβλήματα στις πτήσεις, αλλά κανένα αεροδρόμιο της χώρας δεν έκλεισε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό