
Έλεγχοι από το ΥΠΟΙΑΝ για τις τιμές βασικών αγαθών σε ενδο-ομιλικές συναλλαγές
Προθεσμία ενός μήνα έδωσε το υπουργείο Οικονομίας σε 40 εταιρείες, μέλη πολυεθνικών και ελληνικών ομίλων, για να τεκμηριώσουν με στοιχεία τις τιμές μεταβίβασης στις συναλλαγές εντός του ομίλου. Πρόκειται για εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους κλάδους των τροφίμων, της μαζικής κατανάλωσης, τα φαρμακευτικά προϊόντα και το λιανεμπόριο.
Προθεσμία ενός μήνα έδωσε το υπουργείο Οικονομίας σε 40 εταιρείες, μέλη πολυεθνικών και ελληνικών ομίλων, για να τεκμηριώσουν με στοιχεία τις τιμές μεταβίβασης στις συναλλαγές εντός του ομίλου. Τη σχετική επιστολή, με ημερομηνία 3 Μαΐου, έστειλε η Διεύθυνση Ελέγχων της Υπηρεσίας Εποπτείας Αγοράς του ΥΠΟΙΑΝ μετά από εντολή της υπουργού Λούκας Κατσέλη.
Το Υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας ζήτησε από τις εν λόγω εταιρείες να υποβάλουν αναλυτικούς φακέλους τεκμηρίωσης των τιμών, στις οποίες διαθέτουν τα προϊόντα τους στις συνδεδεμένες με αυτές επιχειρήσεις στην Ελληνική αγορά, στο πλαίσιο του ελέγχου των ενδο-ομιλικών συναλλαγών (transfer pricing), καθώς σε αντίθετη περίπτωση προβλέπεται από το νόμο τόσο η επιβολή χρηματικών προστίμων, όσο και ποινικών κυρώσεων.
Πρόκειται για εταιρείες, όπως σημειώνει σχετικό δελτίου Τύπου του υπουργείου, με υψηλό τζίρο που δραστηριοποιούνται σε κλάδους των τροφίμων, της μαζικής κατανάλωσης, των φαρμακευτικών προϊόντων και του λιανεμπορίου. Οι εταιρείες καλούνται να υποβάλουν το «βασικό φάκελο τεκμηρίωσης» σε περιπτώσεις, όπου η μητρική εταιρεία είναι ελληνική και τον «ελληνικό φάκελο τεκμηρίωσης», όταν η μητρική εταιρεία είναι αλλοδαπή.
Η ανακοίνωση του υπουργείου σημειώνει ότι «για πρώτη φορά στην Ελλάδα ξεκινά ο έλεγχος συμμόρφωσης των συνδεδεμένων επιχειρήσεων βάσει της αρχής των ίσων αποστάσεων, δηλαδή με την υποχρέωση εφαρμογής στις μεταξύ τους συναλλαγές, όρων ταυτόσημων ή όμοιων με αυτούς που θα εφαρμόζονταν για τις ίδιες ή παρόμοιες συναλλαγές μεταξύ ανεξάρτητων επιχειρήσεων».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ο ΔΣΑ είναι αντίθετος σε αρνητικές συμπεριφορές στη δίκη για τα Τέμπη – Η αιχμή για «συγκεκριμένη δικηγόρο»
- Σοκ την Ουκρανία: Σκελετωμένοι στρατιώτες από έλλειψη τροφής – Ξήλωσαν ανώτατο διοικητή
- Τέιλορ Σουίφτ – Bad Bunny: Οι απόλυτοι σταρ όλων των εποχών στο Spotify
- Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Αναμένουμε σύντομα μεγάλο σεισμό στον Κορινθιακό – Τι λέει για τα 5,7 Ρίχτερ στην Κρήτη
- Καμία σχέση ο ορισμός του Ευαγγέλου με τα ντέρμπι της Super League
- Τέμπη: Αντιδράσεις μετά από οριστική παύση δίωξης κατηγορουμένου λόγω θανάτου
