Η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ισπανίας προστέθηκε στο «junk» της Ελλάδας και το Α- της Πορτογαλίας και οδήγησε και την Τετάρτη χαμηλότερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα και η αισιοδοξία της Fed φαίνεται ότι αντιστάθμισαν τους «ανέμους από την Ιβηρική» για τους δείκτες της Νέας Υόρκης.

Στην Ευρώπη, οι τραπεζικές τέθηκαν και πάλι στην κορυφή της πτώσης: οι μετοχές Unicredit, BBVA, Banco Santander, Barclays, Lloyds, Societe Generale, Commerzbank και Deutsche Bank βρέθηκαν στο κόκκινο.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι εάν η Ευρώπη ανησυχεί εξαιτίας της Ελλάδας και της Πορτογαλίας, τα προβλήματα στην Ισπανία θα προκαλέσουν «πραγματικό» πονοκέφαλο στην Ευρωζώνη εξαιτίας του σημαντικά μεγαλύτερου μεγέθους της ισπανικής οικονομίας.

Στη Νέα Υόρκη, το θετικό κλίμα για τον Dow Jones διατηρήθηκε μέχρι το τέλος της συνεδρίασης. Η εκτίμηση της Fed για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, η οποία έγινε σε πιο αισιόδοξους τόνους και διαπίστωσε «βελτίωση» στην αγορά εργασίας και την καταναλωτική δαπάνη,φαίνεται ότιπεριόρισε τις ανησυχίες των επενδυτών.

Ενθαρρυντικά λειτούργησαν και τα καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο των Comcast, Northrop Grumman και Dow Chemical.

Στη Φρανκφούρτη, ο DAX σημείωσε πτώση 1,22% στις 6.084,34 μονάδες, και στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε στις 5.586,61 μονάδες, με πτώση 0,3%. Στο Παρίσι ο CAC 40 υποχώρησε κατά 1,5% στις 3.787,00 μονάδες.

Ο ΙΒΕΧ 35 στην Ισπανία υποχώρησε κατά 3%, ενώ ο PSI 20 στην Πορτογαλία έπεσε κατά 1,9%.

Στη Νέα Υόρκη, ο Dow Jones σημείωσε άνοδο 0,48% σταματώντας στις 11.045,27 μονάδες, και ο Nasdaq έκλεισε στις 2.471,73 μονάδες, με οριακή άνοδο 0,01%. Ο S&P ενισχύθηκε κατά 0,65% στις 1.191,36 μονάδες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ