Υψηλά επίπεδα διοξινών στο 8% των τροφίμων και ζωοτροφών στην Ευρώπη
Βρυξέλλες: Υψηλές συγκεντρώσεις καρκινογόνων διοξινών ανιχνεύθηκαν στο 8% των δειγμάτων τροφίμων και ζωοτροφών που εξετάστηκαν στην Ευρώπη από το 1999 έως το 2008, προειδοποιεί την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA).
Βρυξέλλες: Υψηλές συγκεντρώσεις καρκινογόνων διοξινών ανιχνεύθηκαν στο 8% των δειγμάτων τροφίμων και ζωοτροφών που εξετάστηκαν στην Ευρώπη από το 1999 έως το 2008, προειδοποιεί την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA).
Στην κατηγορία των τροφίμων, τα υψηλότερα επίπεδα διοξινών καταγράφονται σε προϊόντα από συκώτι ζώων και ψαριών. Στην κατηγορία των ζωοτροφών, το πρόβλημα είναι εντονότερο στα ιχθυέλαια.
«Η μακρόχρονη έκθεση σε υψηλά επίπεδα διοξινών έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί μια σειρά επιπτώσεων, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου» υπενθυμίζει στην έκθεσή της η EFSA.
Η συσσώρευση των διοξινών, ιδιαίτερα στα ζωικά λίπη, «συνεχίζει να προκαλεί ορισμένες ανησυχίες για την ασφάλεια» προσθέτει η αναφορά.
Η έκθεση εξέτασε περισσότερα από 7.000 δείγματα που συγκεντρώθηκαν από 21 ευρωπαϊκές χώρες.
Το υψηλό ποσοστό των παράνομων επίπεδων διοξινών στα δείγματα προέκυψε εν μέρει για λόγους μεθοδολογίας, και συγκεκριμένα από την «επικεντρωμένη δειγματοληψία κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων συμβάντων ρύπανσης».
ΑΠΕ/Reuters
health.in.gr
- Φέτα: Φόβοι για έλλειψη λόγω ευλογιάς προβάτων – Τι «είδε» το BBC
- Ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον ΟΦΗ για την 7η συνεχόμενη νίκη στη Super League
- Αρκάς: Η καλημέρα του Σαββάτου με ευχές για τον Άγιο Νικόλαο που γιορτάζει σήμερα
- Φυστίκια: Το σνακ που κάνει καλό στη μνήμη
- Εορταστικό ωράριο: Πρεμιέρα κάνει την Πέμπτη – Τι πρέπει να γνωρίζετε
- Μιλγουόκι Μπακς – Φιλαδέλφεια Σίξερς 101-116: Νέα εντός έδρας ήττα από τα «Ελάφια»