Οι χήροι με ανήλικα παιδιά δικαιούνται μέρισμα από το μετοχικό ταμείο, έκρινε το ΣτΕ
Oι δημόσιοι υπάλληλοι, που είναι χήροι πατέρες ανήλικων τέκνων, δικαιούνται μέρισμα από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ), σύμφωνα με απόφαση του Α’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας.
2
Το Α Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ΄ αριθμ. 581/2010 απόφασή του παρέπεμψε στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου να κριθεί αν είναι συνταγματική ή όχι η διάταξη του άρθρου 41 του Προεδρικού Διατάγματος 422/1981 που προβλέπει ότι μόνο οι χήρες δημόσιοι υπάλληλοι με ανήλικα τέκνα δικαιούνται μέρισμα από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων.
Το Α’ Τμήμα έκρινε ότι η εν λόγω διάταξη του Π.Δ. 422/1981 είναι αντίθετη στο άρθρο 4 του Συντάγματος περί ισότητας των πολιτών, καθώς προβλέπει τη χορήγηση μερίσματος μόνο στις χήρες με ανήλικα παιδιά.
Επιπροσθέτως, η επίμαχη διάταξη είναι αντίθετη στο άρθρο 116 του Συντάγματος το οποίο δεν επιτρέπει καμία διάκριση λόγω φύλου μετά την 1.1.1983.
Στη Δικαιοσύνη έχει προσφύγει τακτικός καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών ο οποίος διεκδικεί τη χορήγηση μερίσματος από το ΜΤΠΥ ως χήρος πατέρας ανήλικων παιδιών. Στο Διοικητικό Πρωτοδικείο και Διοικητικό Εφετείο δικαιώθηκε, αλλά η υπόθεσή του απασχολεί το ΣτΕ, καθώς το ΜΤΠΥ άσκησε αναίρεση κατά της εφετειακής απόφασης.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Γροιλανδία: Τι γνωρίζουμε για το «πλαίσιο συμφωνίας» – Το «κυπριακό» σενάριο και η «Αρκτική Φρουρά»
- Η βυθισμένη στη λάσπη Βάρη από ψηλά – Κομμένοι δρόμοι και καταστροφές από την κακοκαιρία
- ΗΠΑ: Πρώην ειδικός εισαγγελέας δήλωσε στη Βουλή ότι ο Τραμπ επιχείρησε παρανόμως να ανατρέψει το αποτέλεσμα των εκλογών του 2020
- Δένδιας για ενδεχόμενη κούρσα διαδοχής στη ΝΔ: Δεν θα αρνηθώ να υπηρετήσω την πατρίδα μου αν αυτό απαιτηθεί
- ΠΑΣΟΚ: Σοβαρές αιχμές Ανδρουλάκη για ΝΔ και επίθεση στη δεξιά – Τι λέει για συγκυβέρνηση και συνέδριο
- Τραγωδία στην Ελευσίνα: Νεκροί δύο ηλικιωμένοι και τα σκυλιά τους


