Τις επιρροές των μεγάλων Ρώσων συνθετών Σεργέι Ραχμάνινοφ, Ιγκόρ Στραβίνσκι, Ντμίτρι Σοστακόβιτς στον Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, επιχειρεί να αναδείξει η συναυλία που διοργανώνεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την Παρασκευή 12 Μαρτίου.

2

Τις επιρροές των μεγάλων Ρώσων συνθετών Σεργέι Ραχμάνινοφ, Ιγκόρ Στραβίνσκι, Ντμίτρι Σοστακόβιτς στον Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, επιχειρεί να αναδείξει η συναυλία που διοργανώνεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την Παρασκευή 12 Μαρτίου.

Η συναυλία διοργανώνεται στην αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης (πρώην αίθουσα φίλων Μουσικής), με πρωτοβουλία της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας ELISARTE, η οποία ασχολείται τα τελευταία χρόνια με την ανάδειξη της συμφωνικού έργου του Έλληνα συνθέτη και τελεί υπό την αιγίδα της πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελλάδα.

Πραγματοποιείται με τη συμμετοχή του Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών και Σπουδών Ι.Καποδίστριας. Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού θα συμπράξει με εργα Στραβίνσκι Ραχμάνινοφ Μικη Θεοδωράκη (Σουίτα για πιάνο (βραβευμένο έργο το 1957) στην Μόσχα Αντιγόνη , Ζορμπάς).

Αξίζει να αναφερθεί η παρουσία της Ρωσίδας σοπράνο Αιμιλία Τιταρένκο, η οποία προσκεκλημένη από την Μόσχα θα ερμηνεύσει αποσπάσματα από την όπερα Αντιγόνη. ΗΕπί σκηνής θα εμφανιστούν ο τενόρος Ζάχος Τερζάκης και η πιανίστα Τατιάνα Παπαγεωργίου.

Ο Μίκης Θεοδωράκης συνδέεται στενά με την ρωσική μουσική, από την οποία έχει σοβαρές επιρροές όπως πολλές φορές ο ίδιος έχει δηλώσει.

Το πρώτο μέρος της συναυλίας περιλαμβάνει μέρος του δημοφιλούς έργου του Στραβίνσκι, «Ρωσικός Χορός» από το μπαλέτο Πετρούσκα.

Το πρόγραμμα θα ανοίξει με την εισαγωγή από το Αξιον Εστί και θα ολοκληρωθεί με το Δεύτερο Κοντσέρτο για Πιάνο και Ορχήστρα σε Ντο ελάσσονα του Σεργκέι Ραχμάνινοφ, έργο που κατατάσσεται στα αριστουργήματα της συμφωνικής μουσικής παγκοσμίως.

Πολύ σημαντική επιρροή άσκησε στον Μίκη Θεοδωράκη ο Ρώσος συνθέτης , Ντμίτρι Σοστακόβιτς, με τον οποίον ταυτίστηκε μουσικά και ιδεολογικά. Πηγή έμπνευσης για τον Έλληνα συνθέτη ήταν μουσικά οι Συμφωνίες.

Η συναυλία θα ολοκληρωθεί με το μπαλέτο Ζορμπάς, ένα διεθνώς αναγνωρισμένο συμφωνικό έργο του Μίκη Θεοδωράκη.

Τιμές εισιτηρίων: 14, 26, 37 και 52 ευρώ. Εισιτήρια προπωλούνται στα ταμεία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr