2

Ανάξιο σχολιασμού χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το εξώφυλλο του γερμανικού περιοδικού Focus, όπου απεικονίζεται η Αφροδίτη της Μήλου σε άσεμνη χειρονομία υπό τον τίτλο «απατεώνες στην ευρωοικογένεια».

«Θα πρέπει να αναλογιστούμε ότι τα δημοσιεύματα είναι δημοσιεύματα, τα κρίνει ο αναγνώστης, δεν είναι θέμα σχολιασμού της κυβέρνησης. Εμείς, ως ελληνική πολιτεία, με τους χειρισμούς της διακυβέρνησης της ΝΔ δώσαμε τις αφορμές, ώστε στο ευρωπαϊκό περιβάλλον να μην έχουμε την καλύτερη φήμη και υπόληψη σήμερα» συνέχισε.

Ο κ. Πεταλωτής συμπλήρωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «να μην ζήσουμε ξανά τέτοιες στιγμές ευτελισμού και να μη δώσουμε ξανά λαβή στους Ευρωπαίους εταίρους μας, είτε σε επίπεδο πολιτικών, είτε σε επίπεδο ΜΜΕ, να ασχοληθούν με αυτόν τον τρόπο επιδεικνύοντας αυτή τη συμπεριφορά προς την Ελλάδα.»

Σχετικά με την πρωτοβουλία του προέδρου της Βουλής των Ελλήνων να καλέσει τον Γερμανό πρέσβη για εξηγήσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι ο κ. Πετσάλνικος εκφράζει τους βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου και πως «εκείνο που υπάρχει, ως ατμόσφαιρα στα ΜΜΕ, είναι ότι κάποιοι συντηρητικοί πολιτικοί της Γερμανίας περνούν ένα τέτοιο κλίμα, το οποίο πρέπει να αναστρέψουμε».

Δηλώσεις Πετσάλνικου

Ο ίδιος ο κ. Πετσάλνικος μίλησε για την πρωτοβουλία του στο Θέμα 989: «Θα μεταφέρω στο Γερμανό πρεσβευτή την αγανάκτηση του ελληνικού κοινοβουλίου για μια κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Γερμανία με ένα μπαράζ αρνητικότατων δημοσιευμάτων, προσβλητικών και αναληθών, τα οποία δεν παράγονται από μόνα τους αλλά στηρίζονται και σε δηλώσεις Γερμανών πολιτικών.»

Ο πρόεδρος της Βουλής δεν αμφισβήτησε την ελευθερία του Τύπου, «αλλά τις τελευταίες εβδομάδες το έχουν παρακάνει. Υπάρχουν τοποθετήσεις που ξεπερνούν και το καλό γούστο, όπως το εξώφυλλο του Focus.»

Μάλιστα, ο κ. Πετσάλνικος έστειλε ήδη επιστολή-απάντηση στο γερμανικό περιοδικό Stern, υπενθυμίζοντας ότι η χώρα που βγαίνει κερδισμένη από την ΕΕ είναι η Γερμανία.

«Το 64% των εξαγωγών της Γερμανίας γίνονται προς τα άλλα κράτη της ΕΕ. Και η Γερμανία παίρνει χρήματα από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ. Επίσης θυμίζω ότι από το 4ο ΚΠΣ αναλογούν για τη Γερμανία 26,3 δισ. ευρώ και ότι η Γερμανία έχει μεταβληθεί τα τελευταία χρόνια στο μεγαλύτερο προμηθευτή οπλικών συστημάτων της Ελλάδας.»

Παράλληλα, αναγνωρίζει και τις ελληνικές ευθύνες -αλλά επικαλούμενος και τις δηλώσεις της Γαλλίδας υπουργού Οικονομίας- υπενθυμίζει ότι παίζεται ένα κερδοσκοπικό παιχνίδι άνευ προηγούμενο σε βάρος της Ελλάδας αλλά και της ευρωζώνης.

«Κάθε λαός σε κάθε χώρα έχει και ορισμένα σύμβολα που έχουν μια κάποια ιερότητα. Για εμάς τους Έλληνες αυτά τα σύμβολα έχουν να κάνουν με την ίδια την ιστορία μας. Η χρησιμοποίηση με τέτοιο κακόγουστο, χυδαίο και αμόρφωτο τρόπο, προκαλεί και δικαιολογημένα εκνευρίζει.»

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ