Νέα Υόρκη: Τα κορεσμένα λιπαρά που εμπεριέχονται στο κρέας και τα γαλακτοκομικά, και έχουν γενικώς κακή φήμη, τελικά δεν σχετίζονται με τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακής νόσου, όπως υποστηρίζουν Αμερικανοί ερευνητές.

Tα κορεσμένα λιπαρά μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης, παράγοντας κινδύνου καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιολογίας συστήνει στους ενήλικες να μην υπερβαίνουν το 7% των ημερήσιων θερμίδων τους από λιπαρά, δηλαδή για κάποιον που κάνει δίαιτα 2.000 θερμίδων την ημέρα, αυτό σημαίνει λιγότερα από 16 γραμμάρια κορεσμένων λιπαρών την ημέρα.

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition, ο Δρ Ροναλντ Κράους και οι συνεργάτες του στο Νοσοκομείο Παίδων του Ερευνητικού Κέντρου του Όκλαντ, συνδύασαν τα αποτελέσματα 21 παλαιότερων μελετών αλλά δεν βρήκαν ξεκάθαρα αποδεικτικά στοιχεία ότι η μεγάλη πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών οδηγεί σε υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ειδικότερα, στις 21 μελέτες περιλαμβάνονταν σχεδόν 348.000 ενήλικες. Οι συμμετέχοντες ήταν υγιείς αρχικά και ερωτήθηκαν για τις διατροφικές τους συνήθειες και ετέθησαν υπό παρακολούθηση από πέντε έως και 23 χρόνια. Κατά το διάστημα αυτό, 11.000 εκδήλωσαν καρδιακό νόσημα ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Συνολικά, δεν προέκυψε διαφορά ως προς τους κινδύνους καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου μεταξύ των ατόμων με την χαμηλότερη και υψηλότερη κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών.

Στην ανάλυση είχαν περιληφθεί και επιδημιολογικά στοιχεία, όπου οι ερευνητές είχαν μελετήσει τους συσχετισμούς μεταξύ την αυτοαναφερόμενη διατροφή και τον κίνδυνο καρδιακού νοσήματος και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι έρευνες αυτές έχουν περιορισμούς, καθώς εξαρτώνται από τους συμμετέχοντες και τις αναφορές των προσωπικών τους απόψεων που είναι πολλές φορές υποκειμενικές.

Επιπλέον, η παρούσα μελέτη δεν απάντησε στο ερώτημα κατά πόσο τα κορεσμένα λιπαρά έχουν διαφορετικές επιδράσεις στον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου για διαφορετικές ηλιακές ομάδες. Ούτε μπόρεσε να μελετήσει τις επιπτώσεις της αντικατάστασης των κορεσμένων λιπαρών στην διατροφή με πολυακόρεστα λιπαρά, όπως τα φυτικά έλαια και τα ψάρια ή με υδατάνθρακες.

Τα αποτελέσματα ίσως ακούγονται καλά για τους λάτρεις του κρέατος αλλά η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιολογίας προειδοποιεί ότι η ερμηνεία των αποτελεσμάτων πρέπει να γίνει με προσοχή.

health.in.gr