Το χαμηλό ΙQ «σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιοπάθεια»
Λονδίνο: Ο χαμηλός δείκτης νοημοσύνης είναι ο δεύτερος σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για καρδιοπάθεια μετά το κάπνισμα, δείχνει μελέτη του βρετανικού Συμβουλίου Ιατρικής Έρευνας.
Λονδίνο: Ο χαμηλός δείκτης νοημοσύνης είναι ο δεύτερος σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για καρδιοπάθεια μετά το κάπνισμα, δείχνει μελέτη του βρετανικού Συμβουλίου Ιατρικής Έρευνας.
Οι άνθρωποι με χαμηλό IQ, υποθέτουν οι ερευνητές, ίσως δεν αντιλαμβάνονται τα οφέλη της «υγιεινής συμπεριφοράς», και επομένως οι εκστρατείες ενημέρωσης πρέπει να γίνουν πιο κατανοητές.
Η μελέτη που δημοσιεύεται την Πέμπτη στην Ευρωπαϊκή Επιθεώρηση Καρδιαγγειακής Πρόληψης, έδειξε ότι η χαμηλή νοημοσύνη σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και θανάτου. Οι πέντε σημαντικότεροι παράγοντες κινδύνου ήταν κατά φθίνουσα σειρά το κάπνισμα, το IQ, το χαμηλό εισόδημα, η υψηλή αρτηριακή πίεση και η μειωμένη σωματική δραστηριότητα.
Από παλαιότερες μελέτες είναι γνωστό ότι οι άνθρωποι χαμηλού μορφωτικού επιπέδου και εισοδήματος είναι γενικά λιγότερο υγιείς. Πιθανοί λόγοι για αυτή την ανισότητα είναι η περιορισμένη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, οι κακές συνθήκες διαβίωσης, το χρόνιο άγχος και η αυξημένη συχνότητα συνηθειών όπως το κάπνισμα.
Ο Ντέιβιντ Μπάτι, επικεφαλής της νέας έρευνας και ερευνητής της Μονάδας Κοινωνικής και Δημόσιας Υγείας στη Γλασκώβη, εκτίμησε ότι υπάρχει «ένας αριθμός ευλογοφανών μηχανισμών» που ίσως εξηγούν το φαινόμενο, όπως το πώς κάθε άνθρωπος αντιλαμβάνεται τι αποτελεί «υγιεινή συμπεριφορά».
Για παράδειγμα, ο κίνδυνος αυξάνεται για όσους αγνοούν ή δεν καταλαβαίνουν τις συστάσεις για το κάπνισμα, την ισορροπημένη διατροφή κλπ.
Όπως αναφέρει το Reuters, η Ιωάννα Τζουλάκη, λέκτορας επιδημιολογίας στο Imperial College του Λονδίνου, συμφώνησε ότι η μελέτη έχει σημαντικές προεκτάσεις όσον αφορά τη δημόσια υγεία.
«Οι καμπάνες δημόσιας υγείας θα έπρεπε να εστιαστούν σε παράγοντες της νεαρής ηλικίας που είναι γνωστό ότι επηρεάζουν τα επίπεδα του IQ, και να αντιμετωπίσουν τις κοινωνικές ανισότητες» γράφει η Δρ Τζουλάκη σε συνοδευτικό άρθρο σχολιασμού.
«Ταυτόχρονα, τα μηνύματα δημόσιας υγείας για γνωστούς παράγοντες κινδύνου όπως η διατροφή ίσως θα έπρεπε να απλοποιηθούν» προτείνει.
Την ίδια γνώμη εξέφρασε και το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς, το οποίο μάλιστα πρότεινε την καθιέρωση χρωματιστών σημάνσεων στα τρόφιμα που θα επέτρεπαν στους καταναλωτές να αναγνωρίζουν με μια ματιά ποιες είναι οι υγιεινές λύσεις.
health.in.gr
- Ιωάννινα: Στο νοσοκομείο δύο 15χρονες έπειτα από κατανάλωση αλκοόλ – Δύο συλλήψεις
- Τσιτσιπάς: «Είχα ανάγκη αυτό το διάλειμμα, επιστρέφω με διαφορετική ενέργεια»
- Σέρρες: Πέμπτη ημέρα αγωνίας – Στο μικροσκόπιο βίντεο με αυτοκίνητο ίδιο με του εξαφανισμένου διοικητή
- Μπριζίτ Μπαρντό: Οι 48 ταινίες, η απομάκρυνση από τις τέχνες και η αφοσίωση στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ζώων
- Παναθηναϊκός: Παίρνει τον Κοντούρη του Παναιτωλικού
- Ελληνικός τουρισμός: Σε τροχιά αλλεπάλληλων ρεκόρ – Πάνω από 37 εκατομμύρια οι αφίξεις το 2025



