Λονδίνο: Αλλάζοντας την περιεκτικότητα ενός ποτηριού κρασιού σε αλκοόλ μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο εκδήλωσης αρκετών μορφών καρκίνου, υποστηρίζουν οι ερευνητές, σύμφωνα με στοιχεία που φέρνει στο φως της δημοσιότητας το BBC.

Μελέτες που έχει κάνει το Παγκόσμιο Ταμείο για την Έρευνα του Καρκίνου, έχουν δείξει ότι τα άτομα που πίνουν κρασί με περιεκτικότητα 10% αντί 14% σε αλκοόλ, απολαμβάνουν οφέλη για την υγεία τους.

Η Δρ Ρέιτσελ Τόμπσον επιστημονική διευθύντρια του Παγκόσμιου Ταμείου για την Έρευνα του Καρκίνου εξηγεί ότι οι διάφορες ενώσεις καταναλωτών ήδη διατυπώνουν την ανάγκη διάθεσης στην αγορά προϊόντων με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ.

Σύμφωνα με την έρευνα, χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία του 2007 για να εντοπιστούν συσχετισμοί μεταξύ κατανάλωσης αλκοόλ και καρκίνου. Οι άνδρες λοιπόν δεν θα πρέπει να πίνουν περισσότερα από δύο ποτά την ημέρα και οι γυναίκες όχι περισσότερα από ένα.

Τα στοιχεία ήταν αρκετά αναλυτικά ώστε να αποκαλυφθεί ο επιπλέον κίνδυνος που θέτουν τα επιπλέον 10 γραμμάρια αλκοόλ (δηλαδή περισσότερη από μία μονάδα αλκοόλ) όταν καταναλώνονται τακτικά.

Θεωρητικά λοιπόν το άτομο που πίνει ένα μεγάλο ποτήρι (250 ml) κρασί κάθε βράδυ έχει 7% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, όταν αυτό περιέχει 10% αντί για 14% αλκοόλ.

Πρόκειται για την μετριοπαθέστερη μείωση του κινδύνου που απορρέει για το άτομο, καθώς δεν υπάρχουν ξεκάθαρα στοιχεία για το πόσο χρόνο χρειάζεται κάποιος για να αντικαταστήσει το κανονικό κρασί με το «ελαφρύτερο» ώστε να αποκομίσει οφέλη.

Ωστόσο, η Δρ Τόμπσον εκτιμά ότι για κάθε 100 άτομα που κάνουν την αντικατάσταση αυτή, μόνο μια περίπτωση καρκίνου του παχέος εντέρου τελικά θα αποφευχθεί.

Αν και οι αναλύσεις επικεντρώθηκαν κυρίως στον καρκίνο του παχέος εντέρου, δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι αφορά μόνον αυτόν, καθώς υπάρχουν αρκετές μορφές καρκίνου που σχετίζονται με το αλκοόλ, όπως του οισοφάγου, του λάρυγγα και του μαστού.

«Για την πρόληψη του καρκίνου η καλύτερη τακτική είναι η πλήρης αποχή από το αλκοόλ. Αλλά αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές, θα πρέπει να δεχτούμε ότι το αλκοόλ είναι μέρος της κοινωνικής μας ζωής. Συνεπώς, μια ανεπαίσθητη αλλαγή στην περιεκτικότητα του κρασιού ως προς το αλκοόλ, μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου.

Αν όσοι πίνουν κρασί με 14% περιεκτικότητα σε αλκοόλ, επιλέγουν στο εξής «ελαφρύτερο» κρασί, ενδεχομένως να αποφευχθούν εκατοντάδες περιπτώσεις καρκίνου σε ετήσια βάση», τονίζει η Δρ Τόμπσον.

health.in.gr