2

«Σοβαρή αλλά όχι πια επιδεινούμενη» αξιολογεί την κατάσταση στο Αφγανιστάν ο διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων στη χώρα στρατηγός ΜακΚρίσταλ, εμφανιζόμενος έτσι πιο αισιόδοξος από τους περισσότερους συμμετέχοντες στη ΝΑΤΟϊκή σύνοδο στην Κωνσταντινούπολη.

«Θεωρώ ακόμη πως η κατάσταση είναι σοβαρή, αλλά όχι πια ότι επιδεινώνεται όπως το προηγούμενο καλοκαίρι» ανέφερε ο ΜακΚρίσταλ, επισημαίνοντας όμως ότι δεν πιστεύει «πως έχουμε καταφέρει ακόμη να αντιστρέψουμε το κλίμα».

Την αισιοδοξία του ΜακΚρίσταλ δεν συμμερίζονται πολλοί από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες στη Σύνοδο: «η αποσταθεροποίηση και ο κίνδυνος αυξάνονται» εκτιμά ο επικεφαλής της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών, ενώ «οι Αμερικανοί στρατιώτες βρίσκονται αντιμέτωποι με όλο και ισχυρότερες δυνάμεις ανταρτών» επισήμανε, σύμφωνα με το Reuters, αξιωματούχος του Πεντάγωνου.

Ενώ το ΝΑΤΟ συνεδριάζει στην Τουρκία, οι στρατιωτικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν προετοιμάζουν μία από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές τους επιχειρήσεις στη χώρα: Με επικεφαλής τους Αμερικανούς, αλλά και με τη συμμετοχή του αφγανικού στρατού, οι συμμαχικές δυνάμεις θα επιτεθούν στη Μάρτζα στο νότιο μέρος της χώρας που αποτελεί «οχυρό» των Ταλιμπάν.

Πρόκειται για την πρώτη επίδειξη δύναμης από την στιγμή που ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ενέκρινε την αποστολή ενισχύσεων ενώ αποτελεί και στοίχημα για τις αφγανικές δυνάμεις, οι οποίες πρέπει να αποδείξουν ότι μπορούν να ανακτήσουν την κυριαρχία τους σε μία περιοχή που είναι στην επικράτειά τους μόνο στα χαρτιά. Από τη Μάρτζα εκτιμάται ότι οι Ταλιμπάν διοικούν κάποιες χιλιάδες ανταρτών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ