
Tις τελικές ρυθμίσεις για το μεταναστευτικό ανακοινώνει η κυβέρνηση
Το προσχέδιο νόμου «Πολιτική συμμετοχή ομογενών και αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών που διαμένουν μόνιμα και μακροχρόνια στην Ελλάδα» παρουσιάζει στις 4 το απόγευμα ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης. Το σχετικό ν/σ κατατίθεται εντός της ημέρας στη Βουλή.
2
Το προσχέδιο νόμου «Πολιτική συμμετοχή ομογενών και αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών που διαμένουν μόνιμα και μακροχρόνια στην Ελλάδα» παρουσιάζει στις 4 το απόγευμα ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης.
Το σχετικό ν/σ κατατίθεται εντός της ημέρας στη Βουλή.
Νωρίτερα, ο υπουργός Εσωτερικών ενημέρωσε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά για τα σχέδια της κυβέρνησης.
Ο εκπρόσωπος του κόμματος Πάνος Παναγιωτόπουλος έκανε λόγο για ρυθμίσεις, που αποτελούν το «χαλαρότερο κατώφλι στην ΕΕ». Ζήτησε, δε, σοβαρότερες και αυστηρότερες προϋποθέσεις και να ακολουθηθεί ο ορθός δρόμος, τον οποίο υιοθέτησαν και άλλες χώρες της ΕΕ για να λύσουν αυτό.
Σύμφωνα πάντως με δημοσίευμα της Καθημερινής, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει ουσιαστικές αλλαγές στο νομοσχέδιο με κύριο στόχο να αποδυναμωθούν τα επιχειρήματα κυρίως από τη ΝΔ.
- Μεταξύ άλλων, θα καθίσταται σαφές ότι η κτήση της ελληνικής ιθαγένειας για τους ενήλικες θα αφορά αποκλειστικά όσους διαμένουν με οριστικούς και όχι προσωρινούς τίτλους παραμονής.
- Η προϋπόθεση αυτή θα αποκλείει αιτούμενους πολιτικό άσυλο, προτού αυτό τους χορηγηθεί οριστικά.
- Επίσης, σύμφωνα πάντα με την ίδια εφημερίδα, μελετάται η αύξηση του απαιτούμενου χρόνου παραμονής από πέντε έτη, που ήταν η αρχική ανακοίνωση.
- Παράλληλα, για τα παιδιά μεταναστών η ιθαγένεια θα χορηγείται αφού παρακολουθήσουν έξι χρόνια ελληνικού σχολείου (αντί τριών ετών), αλλά η ιθαγένεια θα τους δίνεται και πριν τη συμπλήρωση 18 ετών.
- Η κυβέρνηση διατηρεί το δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις προσεχείς δημοτικές εκλογές (έως το αξίωμα του δημοτικού συμβούλου), ενώ η ΝΔ -όπως τουλάχιστον μετέδωσε το Mega- ζητά αυτό να ισχύει από τις δημοτικές εκλογές του 2014.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Προς το χειρότερο οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την Ελλάδα – Ψαλίδι σε ανάπτυξη, άνοδος του πληθωρισμού
- Ντέιβιντ Σεντάρις: Γιατί ήθελα να κρατήσω μυστικό τον γάμο μου με τον Χιου
- Απίθανη ομιλία του προπονητή της Σεβίλλης: «Θέλω να σας σκοτώσω όλους!» (vid)
- Κερατσίνι: Οροφές που στάζουν στο 7ο νηπιαγωγείο – Φόβους για την ασφάλεια των παιδιών τους εκφράζουν οι γονείς
- Κομισιόν: Δεν έχουμε άμεση έλλειψη καυσίμων – Η ανησυχία επικεντρώνεται στην επάρκεια για τα αεροσκάφη
- ΕΚΠΑ: Ανάμνηση νόστιμη και ευχάριστη


