2

Για επανεμφάνιση των προβλημάτων που είχαν παρατηρηθεί μετά τις ευρωεκλογές έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σε κομματική σύσκεψη, προσθέτοντας ότι πρέπει να μπει ένα όριο «στη διαρκή αμφισβήτηση όλων των επιλογών», όπως την απόφαση να μην στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ την επανεκλογή του Κάρολου Παπούλια στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Δεν μπορεί -είπε ο κ. Τσίπρας- να κλείνουμε τα μάτια σε αντίρροπους αλλά φυγόκεντρους σχεδιασμούς και φυγόκεντρες τάσεις για ρευστοποίηση, κατακερματισμό ή υπέρβαση του ΣΥΝ. Επισήμανε ακόμα ότι δεν μπορούν οι εκφραστές διαφορετικών απόψεων να καταστρατηγούν το καταστατικό του κόμματος.

Ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε μεγάλες αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία του κόμματος προκειμένου να αντιμετωπιστεί η παθογένεια, ενώ για τον εαυτό του είπε ότι δεν θα μείνει ούτε μία μέρα παραπάνω στη θέση του προέδρου του κόμματος από όσο ορίζει το καταστατικό του.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ χαρακτήρισε «παγίδα» τη δημιουργία κλίματος εθνικής συνεννόησης και αυτό, όπως είπε, θα το πάρει υπόψη του στο θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Εξέφρασε μάλιστα την εκτίμηση ότι η στάση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ενιαία στο ζήτημα αυτό. Ο κ. Τσίπρας εξήρε τη μέχρι τώρα στάση του Κάρολου Παπούλια, αλλά αναρωτήθηκε: «Πώς μπορούμε να συνεννοηθούμε με τον Σαμαρά, με τον Παπανδρέου, με τον Καρατζαφέρη;»

Ο ΣΥΝ -σημείωσε ο κ. Τσίπρας- εν όψει της αναμέτρησης για τις τοπικές εκλογές του Νοεμβρίου είναι ανοιχτός στη δημιουργία συμμαχιών «από τα κάτω» και όχι με «καπέλο» από ψηλά. Στην κατεύθυνση αυτή μέσα στην εβδομάδα ο ΣΥΝ θα συναντηθεί με τους Οικολόγους-Πράσινους και εξέφρασε την πεποίθηση ότι μπορούν να βρεθούν σημεία σύμπτωσης παρά τις διαφορές τους.

Κριτική στην κυβέρνηση

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ότι δεν υλοποιεί τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει προεκλογικά, αλλά υποτάσσεται στις επιταγές της ΕΕ στην οποία είναι κυρίαρχο το φιλελεύθερο λόμπι. «Το φάρμακο είναι χειρότερο από την ίδια την ασθένεια. Ο λαός δεν ψήφισε τον Γιώργο Παπανδρέου για να εφαρμόσει την πολιτική που εξήγγειλε ο Κώστας Καραμανλής», είπε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ αναφέρθηκε στον υπουργό Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο, λέγοντας ότι δεν συμπεριφέρεται ως υπουργός αλλά ως δημοσιογράφος που καταγράφει τα προβλήματα. Χαρακτήρισε «τηλεοπτικά σόου» τις ανοιχτές συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου τον προέτρεψε να αντιμετωπίσει τη μεγάλη φοροδιαφυγή, η οποία προέρχεται από αυτούς που κέρδιζαν και συνεχίζουν να κερδίζουν.

Επισήμανε δε ότι είναι «εξευτελισμός» να έρχονται τριτοκλασάτα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να υποδεικνύουν στους Έλληνες υπουργούς τι πρέπει να κάνουν. Επίσης κατήγγειλε το γεγονός ότι οι τραπεζίτες και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απαίτησαν από την υπουργό Οικονομίας κυρία Κατσέλη να υποχωρήσει στο θέμα του νομοσχεδίου για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ