2

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα σταθεί αλληλέγγυα στην Αθήνα και θα στηρίξει τις προσπάθειές της να υπερβεί τα δημοσιονομικά της προβλήματα, τονίζει ο Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, πρωθυπουργός της -προεδρεύουσας της ΕΕ- Ισπανίας.

Σε συνέντευξή του, που δημοσιεύεται την Κυριακή στην ισπανική El Pais, ο Θαπατέρο στήριξε την Αθήνα αλλά και προσωπικά τον Έλληνα πρωθυπουργό, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική κυβέρνηση… έχω εμπιστοσύνη στον Γιώργο Παπανδρέου».

Ο Ισπανός πρωθυπουργός, αναφερόμενος στο ελληνικό Πρόγραμμα Σταθερότητας που θα τεθεί τη Δευτέρα στο μικροσκόπιο του Ecofin, σχολίασε ότι η Ελλάδα έχει παρουσιάσει «ένα αξιόπιστο πρόγραμμα για τη δημοσιονομική εξυγίανση. «Πρέπει να υπάρξει σκληρή, αλλά σε λογικά πλαίσια, αλληλεγγύη ανάμεσα στις χώρες της Ευρωζώνης, και αναμφίβολα η Ελλάδα θα τύχει τέτοιας στήριξης» δήλωσε στην ισπανική εφημερίδα ο Χ.Λ.Θαπατέρο.

Ερωτηθείς εάν αυτή η «αλληλεγγύη» θα μεταφραστεί σε οικονομική ενίσχυση, ο Ισπανός πρωθυπουργός ξεκαθάρισε: «Όχι, μιλάμε για στήριξη σε λογικά πλαίσια, βοήθεια στην αντιμετώπιση του υπέρογκου ελληνικού ελλείμματος».

Η Μαδρίτη γνωρίζει από πρώτο χέρι τι σημαίνουν οικονομικές προκλήσεις εν μέσω παγκόσμιας ύφεσης: η ανεργία στην Ισπανία αγγίζει το 20%, από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρωζώνη, ενώ το έλλειμμά της κυμαίνεται κοντά στο 10% επί του ΑΕΠ. Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard & Poors υποβάθμισε αυτόν το μήνα την πιστοληπτική ικανότητα του ισπανικού κράτους -κίνηση απο την οποία όμως η Μαδρίτη «δεν αντιμετωπίζει κανέναν κίνδυνο», υπογράμμισε στην ίδια συνέντευξη ο Θαπατέρο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ