2

Κατατέθηκε την Παρασκευή στην Κομισιόν το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης και ήδη έχει μπει στο μικροσκόπιο των Βρυξελλών, των διεθνών οργανισμών και των αγορών.

Ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου θα ενημερώσει προφορικά τους Ευρωπαίους ομολόγους του στις αρχές της επόμενης εβδομάδας στο πλαίσιο των συμβουλίων Eurogroup/Ecofin.

Το Ecofin της Τρίτης (19 Ιανουαρίου) θα απασχολήσει και το ζήτημα των ελληνικών στατιστικών στοιχείων, ως προς τα οποία έχουν διατυπωθεί «πολλές επιφυλάξεις», όπως είπε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ισπανίας στην ΕΕ, Μπασταρέκε Σάγκουες Κάρλος.

Στις 27 Ιανουαρίου ή στις 4 Φεβρουαρίου, το Πρόγραμμα Σταθερότητας θα εξετασθεί από την Ολομέλεια των Επιτρόπων της ΕΕ και η τελική έγκριση θα δοθεί από το Eurogroup/Ecofin στις 15-16 Φεβρουαρίου.

Ο Γ.Παπακωνσταντίνου εμφανίζεται αισιόδοξος για την υιοθέτηση του Προγράμματος, που έχει ως βασικότερο στόχο τη μείωση του ελλείμματος στο 2,8% του ΑΕΠ έως το τέλος του 2012.

Στο Πρόγραμμα υπάρχει πρόβλεψη για ένα «σκληρό σενάριο», ή «σχέδιο Β», με περαιτέρω περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων, στην περίπτωση που υπάρχει απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους.

Οι βασικοί στόχοι του Προγράμματος Σταθερότητας είναι:

 

2009

2010

2011

2012

2013

Έλλειμμα

12,7%

8,7%

5,6%

2,8%

2%

Ανάπτυξη

-1,2%

-0,3%

1,5%

1,9%

2,5%

Ανεργία

9,0%

9,9%

10,5%

10,5%

10,3%

Χρέος

113,4%

120,4%

120,6%

117,7%

113,4%

Πληθωρισμός

1,2%

1,4%

1,9%

1,8%

1,8%

– Οι βασικές προβλέψεις του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Είναι «σημαντικό κάθε χώρα στην Ευρώπη να πάρει στα σοβαρά το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, και κάθε χώρα-μέλος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη της απέναντι στο ευρώ» δήλωσε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης την Παρασκευή, καθώς οι ανησυχίες για τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας αναδείκνυαν οδηγούσαν την Παρασκευή σε υποχώρηση του ευρώ.

Νέες βολές από το Ecofin για την ελληνική αξιοπιστία

Θετικά αλλά με πολλές επιφυλάξεις βλέπουν το ελληνικό Πρόγραμμα Σταθερότητας οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, επισημαίνοντας ότι η στήριξή τους περιορίζεται εξαιτίας της ελληνικής αφερεγγυότητας: «Πώς να συζητήσουμε το πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης, αν ακόμη δεν είμαστε καν σίγουροι για τα στοιχεία του;» ρωτούν οι Ευρωπαίοι υπουργοί, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές του Reuters.

Η ευμένεια του Εcofin αγγίζει μεν τον Γ.Παπακωνσταντίνου και την «προθυμία» του να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις, όπως πιστεύουν στις Βρυξέλλες, αλλά η «υπομονή των Ευρωπαίων εξαντλείται», αναφέρεται συχνά. Η Ελλάδα, επισημαίνουν, πρέπει να πραγματοποιήσει το 100% των δεσμεύσεων του Προγράμματος -οτιδήποτε λιγότερο θα είναι ανεπαρκές, υποστηρίζουν, θέτοντας εν αμφιβόλω τόσο την κατάσταση της ελληνική οικονομίας όσο και την αξιοπιστία του ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας.

Τη Δευτέρα οι 16 υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συναντηθούν για να εξετάσουν τα «αναξιόπιστα» ελληνικά στοιχεία, μετά την έκθεση-κόλαφο της Κομισιόν για την Ελλάδα, χωρίς να αποκλείουν το ενδεχόμενο ακόμη και επιβολής κυρώσεων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ