Χρειάζεται χρόνος για να πείσουμε τις αγορές, λέει ο Γ.Παπακωνσταντίνου
Η προσπάθεια να πειστούν οι διεθνείς αγορές για την προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης θα χρειαστεί χρόνο, δήλωσε από το Λονδίνο ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος συνεχίζει τις επαφές του σε χώρες-μέλη της ΕΕ. Ο υπουργός Οικονομίας εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει άλλη υποβάθμιση από διεθνή οίκο αξιολόγησης.
2
Η προσπάθεια να πειστούν οι διεθνείς αγορές για την προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης θα χρειαστεί χρόνο, δήλωσε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος συνεχίζει τις επαφές του σε χώρες-μέλη της ΕΕ.
Ο υπουργός Οικονομίας εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει άλλη υποβάθμιση της οικονομίας από διεθνή οίκο αξιολόγησης.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση μετά τη συνάντηση που είχε με τη Γαλλίδα υπουργό Οικονομίας Κριστίν Λαγκάρντ ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε: «Συζητάμε με όλους τους οίκους αξιολόγησης, αλλά πρόκειται για μια μεσοπρόθεσμη προσπάθεια που καταβάλλουμε. Δεν είναι μια προσπάθεια που θα αποφέρει αποτελέσματα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Θα χρειαστεί ορισμένους μήνες.»
Στο Λονδίνο, ο Γ.Παπακωνσταντίνου συναντήθηκε με διεθνείς επενδυτές και έδωσε συνεντεύξεις σε Reuters, Bloomberg, Economist και Financial Times.
Σε ερώτηση για την απόφαση της Fitch να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν θέλησε να τοποθετηθεί.
Είπε, ωστόσο, ότι ο Οικος Fitch λαμβάνει αποφάσεις «για τις οποίες δεν είμαι πάντα σύμφωνος».
Επιπλέον εξήγησε ότι η απόφαση υποβάθμισης ελήφθη βάσει όλων των πληροφοριών ότι τιο έλλειμμα ήταν 12,7%.
«Έκτοτε δεν υπήρξαν άσχημες εξελίξεις για να προβεί σε υποβάθμιση ο οίκος Fitch. Αντιθέτως υπήρξαν πρωτοβουλίες της νέας κυβέρνησης προς τη σωστή κατεύθυνση.»
Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε επίσης ότι οι αγορές βλέπουν πως υπάρχει μια κυβέρνηση που λαμβάνει μέτρα και μάλιστα πολύ σημαντικά μέτρα για τη μείωση των δαπανών στο δημόσιο τομέα με πρωτοβουλίες που αποτελούν μια ουσιαστική αλλαγή σε ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν.
Για τη συνάντηση με τη Γαλλίδα υπουργό είπε ότι ήταν πολύ ενδιαφέρουσα, προσθέτοντας ότι η Γαλλία είναι πάντα σαφής και επιθυμεί να δει βήματα προς τη μείωση του δημοσίου ελλείμματος.
Εξάλλου σε ερώτηση αν πιστεύει ότι οι τραπεζίτες θα δεχθούν τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση και ειδικά αυτά που αφορούν στα bonus απάντησε: «δεν τίθεται θέμα εάν τα αποδέχονται ή όχι».
Ο υπουργός θα συναντηθεί με εκπροσώπους επενδυτικών ταμείων και την Πέμπτη το πρωί με τον Βρετανό υπουργό Οικονομίας Α.Ντάρλινγκ.
Το απόγευμα της Πέμπτης θα μεταβεί στην Φρανκφούρτη όπου θα συναντηθεί με θεσμικούς επενδυτές.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Βενεζουέλα: Διεξάγω διάλογο «χωρίς φόβο» με τις ΗΠΑ, λέει η Ροδρίγκες
- Γροιλανδία: Δεν συζητήθηκε θέμα κυριαρχίας της με τον Τραμπ, δηλώνει ο Ρούτε
- ΗΠΑ: Πράσινο από το Κογκρέσο στο νομοσχέδιο για τον ρόλο της Αν. Μεσογείου στον διάδρομο IMEC
- Γροιλανδία: «Ψεύδεται» – Με δυσπιστία αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι τη δήλωση Τραμπ για «πλαίσιο συμφωνίας»
- Βουλή: Με ψήφους της ΝΔ έγινε δεκτή η πρόταση Μητσοτάκη για τον πρωτογενή τομέα
- Ιράν: Ο Τραμπ προειδοποιεί ξανά την Τεχεράνη «να σταματήσει με τα πυρηνικά»