Βιταμίνη C και διατροφικές πηγές
Η βιταμίνη C προστατεύει τα αιμοφόρα αγγεία από τη «νοσηρή» δράση των ελευθέρων ριζών. Παρεμποδίζει επίσης τη συγκόλληση των λευκών αιμοσφαιρίων σε περιοχές των αρτηριών που πιθανόν να υπάρχουν βλάβες.
Η βιταμίνη C προστατεύει τα αιμοφόρα αγγεία από τη «νοσηρή» δράση των ελευθέρων ριζών. Παρεμποδίζει επίσης τη συγκόλληση των λευκών αιμοσφαιρίων σε περιοχές των αρτηριών που πιθανόν να υπάρχουν βλάβες.
Η δράση αυτή, προλαμβάνει τη δημιουργία θρόμβων που μπορούν να αποφράξουν τις αρτηρίες του εγκέφαλο και να οδηγήσουν σε ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια.
Ποιο είναι όμως το πλουσιότερο φρούτο σε βιταμίνη C; Σίγουρα όχι το πορτοκάλι!
Το φραγκοστάφυλο έχει τετραπλάσια ποσότητα βιταμίνης C από ότι το πορτοκάλι, ενώ το ακτινίδιο διπλάσια. Το πορτοκάλι όμως παραμένει καλύτερη πηγή βιταμίνης C από ότι το λεμόνι και το γκρέιπφρουτ.
Και βέβαια αναφερόμαστε πάντα σε φρούτα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά και αυτό διότι αν στο κατάλογο συμπεριλάβουμε σπάνια τροπικά φρούτα θα βρούμε ποικιλίες όπως το camu-camu, που εμπεριέχει βιταμίνη C 50 φορές περισσότερη από ότι το πορτοκάλι.
health.in.gr
- Μπενφίκα – Σπόρτινγκ 1-1: Χωρίς νικητή το ντέρμπι της Λισαβόνας
- ΗΠΑ: Η κυβέρνηση Τραμπ θα επεκτείνει την ταξιδιωτική απαγόρευση για πολίτες πάνω από 30 χωρών
- Μάιντς – Γκλάντμπαχ 0-1: Ο Ντα Κόστα καταδίκασε την ομάδα του
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 06.12.2025]
- Αταμάν: «Ήμασταν χάλια, δεν αξίζαμε τη νίκη»
- Λιγότερη δουλειά, περισσότερος τζόγος για την Gen Z

