Ομοκυστεΐνη: Ένας παράγοντας που σχετίζεται με τη διατροφή
Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι ο κίνδυνος προσβολής από καρδιαγγειακά νοσήματα πιθανώς να σχετίζεται και με τα αυξημένα επίπεδα της ομοκυστεΐνης (ενός αμινοξέος που βοηθάει στο «χτίσιμο» των ιστών, αλλά σε αυξημένη ποσότητα μπορεί να βλάψει τα τοιχώματα των αρτηριών).
Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι ο κίνδυνος προσβολής από καρδιαγγειακά νοσήματα πιθανώς να σχετίζεται και με τα αυξημένα επίπεδα της ομοκυστεΐνης (ενός αμινοξέος που βοηθάει στο «χτίσιμο» των ιστών, αλλά σε αυξημένη ποσότητα μπορεί να βλάψει τα τοιχώματα των αρτηριών).
Έχει παρατηρηθεί όμως ότι βιταμίνες του συμπλέγματος B όπως η B6, B12 και το φυλλικό οξύ, βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων της ομοκυστεΐνης.
Πρόσφατη έρευνα σε 80.000 νοσοκόμες έδειξε ότι όσες έπαιρναν περισσότερο φυλλικό οξύ κινδύνευαν κατά 31% λιγότερο από καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ όσες κατανάλωναν τρόφιμα πλούσια σε B6 κινδύνευαν κατά 33% λιγότερο από παθήσεις της καρδιάς.
Tα πορτοκάλια, το σπανάκι, το μπρόκολο, τα φασόλια και το συκώτι είναι καλές πηγές φυλλικού οξέος. Oι μπανάνες, τα ψάρια και η βρώμη περιέχουν B6, ενώ η πιο πλούσια πηγή της B12 είναι το κρέας.
Eίναι προφανές λοιπόν ότι, από τη στιγμή που η διατροφή σας είναι ισορροπημένη, τότε και η πρόσληψη των βιταμινών του συμπλέγματος B θα είναι επαρκής.