
Δημοπρασία εντόκων γραμματίων την Τρίτη για την άντληση 1,5 δισ. ευρώ
Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θα διενεργήσει την Τρίτη δημοπρασία εντόκων γραμματίων, διάρκειας 13 εβδομάδων, ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών ενδέχεται να αντλήσει κεφάλαια έως 2 δισ. ευρώ.
27
Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θα διενεργήσει την Τρίτη δημοπρασία εντόκων γραμματίων, διάρκειας 13 εβδομάδων, ύψους 1,5 δισ. ευρώ.
Από τη δημοπρασία, ανάλογα με το ενδιαφέρον που θα εκδηλωθεί, το υπουργείο Οικονομικών ίσως αντλήσει κεφάλαια έως 2 δισ. ευρώ.
Από την προηγούμενη δημοπρασία, εντόκων 26 και 52 εβδομάδων, το Δημόσιο συγκέντρωσε ποσό 2,08 δισ. ευρώ.
Το ύψος του (καθαρού νέου) κρατικού δανεισμού έχει ήδη ανέλθει στα 55,5 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι τα ποσά που δανείζεται το Δημόσιο με τα έντοκα δεν προσμετρώνται στον δανεισμό, καθώς αφορούν σε αναχρηματοδότηση παλαιών εκδόσεων εντόκων γραμματίων.
Το τελικό ύψος του κρατικού δανεισμού θα εξαρτηθεί από το μέγεθος του ελλείμματος το 2009 και τις οφειλές του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις που θα αποφασίσει φέτος να εξοφλήσει η κυβέρνηση.
Το ταμειακό έλλειμμα αναμένεται να κλείσει κοντά στο 12% με 13% του ΑΕΠ, κάτι που σημαίνει ότι η «μαύρη τρύπα» στον προϋπολογισμό θα ανέλθει στα επίπεδα των 30-32 δισ. ευρώ.
Έτσι, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξή του στο Reuters, δεν θα αποφευχθεί ένας «μικρός» επισπρόσθετος κρατικός δανεισμός έως τα τέλη του έτους. Αυτό το ποσό πιθανώς να καλυφθεί με μία νέα έκδοση ομολόγου.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- MEGA Stories: Οι υδάτινες ιστορίες της Εθνικής Πόλο Γυναικών
- Άγιος Παντελεήμονας: Βίντεο ντοκουμέντο με τον Παλαιστίνιο να σπάει αυτοκίνητα
- Νίκος Ζαχαριάδης: Εθνική ανεξαρτησία πάει να πει…
- Αμερικανικές πολιτείες ετοιμάζουν μορατόριουμ στην κατασκευή νέων data center
- Champions League 2026-27: Ποιοι είναι ήδη στη League Phase, ποιοι/πώς προκρίνονται, ο χάρτης και τι γίνεται με Ολυμπιακό, ΑΕΚ
- Εργατικό ατύχημα στο Αγρίνιο: Νεκρός 67χρονος μετά από πτώση σε οικοδομή

