Μπαίνει το παιδί στο Ίντερνετ;
Πώς χρησιμοποιούν το Ίντερνετ τα παιδιά ηλικίας 9 έως και 16 ετών στην Ελλάδα και πως αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις οι γονείς τους; Σε μια προσπάθεια να μελετηθεί η φύση της χρήσης του Διαδικτύου από
Πώς χρησιμοποιούν το Ίντερνετ τα παιδιά ηλικίας 9 έως και 16 ετών στην Ελλάδα και πως αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις οι γονείς τους; Σε μια προσπάθεια να μελετηθεί η φύση της χρήσης του Διαδικτύου από τα παιδιά και να μειωθούν οι κρίσεις πανικού των γονέων, ομάδες επιστημόνων ξεκινούν σχετική έρευνα σε 25 ευρωπαϊκές χώρες.
Επικεφαλής της έρευνας στην Ελλάδα είναι η Δρ Λίζα Τσαλίκη, Λέκτορας στο τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Για να συμμετάσχετε στην έρευνα επισκεφτείτε το EU Kids Online Greece
Έχει προηγηθεί έρευνα σε 21 ευρωπαϊκές χώρες για το ίδιο θέμα, από την οποία προέκυψαν για τη χώρα μας τα εξής:
Η Ελλάδα είναι χώρα με περιορισμένη χρήση του διαδικτύου (το χρησιμοποιεί το 50% των παιδιών ηλικίας 9-18 ετών) σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και άρα η ανάπτυξη επικοινωνιακού και διαδικτυακού αλφαβητισμού είναι απαραίτητη.
Ο κίνδυνος έκθεσης σε διαδικτυακούς κινδύνους είναι χαμηλός λόγω περιορισμένης ακόμα χρήσης του διαδικτύου καθώς όπως αποδείχθηκε περισσότερη χρήση οδηγεί σε περισσότερους κινδυνους, καθώς και αποτελεσματικής λειτουργίας των θεσμικών οργάνων για το ασφαλέστερο διαδίκτυο (Κομβος για Ασφαλέστερο Διαδίκτυο, Μονάδα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος)
Υπάρχει περισσότερη έρευνα γύρω από τους κινδύνους που έχουν να κάνουν με το διαδικτυακό περιεχόμενο (π.χ. πορνογραφία, βίαιο/ ρατσιστικό υλικό) σε σχέση με τους κινδύνους που προέρχονται από διαδικτυακές επαφές (π.χ. grooming, σεξουαλική παρενόχληση, διαδικτυακός εκφοβισμός) και από τους κινδύνους που σχετίζονται με την συμπεριφορά των παιδιών ως παραγωγών υλικού ή ως υπαίτιων για ριψοκίνδυνες δραστηριότητες (π.χ. εξύβριση, εκφοβισμός, παραγωγή πορνογραφικού ή βίαιου υλικού)
Οι Έλληνες γονείς θεωρούν ότι τα παιδιά τους δεν έχουν ιδιαίτερα αναπτυγμένη την ικανότητα να αντιμετωπίζουν διαδικτυακούς κινδύνους (Ευρωβαρόμετρο, 2005)
Επιβλέπουν περισσότερο τα παιδιά τους όταν σερφάρουν στο διαδίκτυο συγκριτικά με χώρες όπως η Δανία και η Σουηδία όπου οι γονείς είναι λιγότερο συχνά παρόντες
Συγκριτικά με το 2005/2006, οι Έλληνες γονείς έχουν αυξήσει τη χρήση λογισμικού λειτουργίας και ασφάλειας.
Διαβάστε για την ελληνική Ανοικτή Γραμμή Καταγγελιών για το Παράνομο Περιεχόμενο στο Διαδίκτυο
- «Πετάει» προς τα 1.000 ευρώ η χρυσή λίρα – Πού πωλούνται στην Ελλάδα [πίνακες]
- Το Μητσοτάκης μέχρι να σβήσει ο ήλιος δεν είναι ούτε στρατηγική, ούτε ακριβώς δημοκρατία
- Γιατί ο καθένας στα προάστια του Σίδνεϋ μπορεί να έχει 6 όπλα;
- «Εκτός Ύλης reloaded»: Το βραβευμένο έργο του Κώστα Λεϊμονή στο Ευρωκοινοβούλιο
- Επίθεση στο Σίδνεϊ: Το ταξίδι των δραστών στις Φιλιππίνες πριν από τη σφαγή και ο ήρωας αστυνομικός
- Η Εφές βλέπει… Ελλάδα για μεταγραφές – Οι τρεις παίκτες που κοιτάζει ο Πάμπλο Λάσο



