51

Την υποψηφιότητα της Τουρκίας στην ΕΕ αναμένεται να υποστηρίξει ο Αμπντουλάχ Γκιουλ κατά την τριήμερη επίσκεψή του στη Γαλλία, στη διάρκεια της οποίας αναμένεται να έλθει ενώπιος ενωπίω με τον Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους ότι η Αγκυρα δεν έχει θέση στην ΕΕ.

Τον Τούρκο πρόεδρο υποδέχθηκε την Τετάρτη ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Πιερ Λελούς, ενώ την Πέμπτη και την Παρασκευή θα συναντήσει τον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, τον πρωθυπουργό Φρανσουά Φιγιόν και την υπουργό Οικονομίας Κριστίν Λαγκάρντ.

Ο Αμπντουλάχ Γκιουλ θα μιλήσει επίσης την Πέμπτη ενώπιον της UNESCO.

Αφορμή για την επίσκεψη του Αμπντουλάχ Γκιουλ είναι μία έκθεση στο Γκραν Παλαί με τίτλο «Από το Βυζάντιο στην Κωνσταντινούπολη: ένα λιμάνι για δύο ηπείρους», την οποία θα εγκαινιάσουν από κοινού οι πρόεδροι Γαλλίας και Τουρκίας.

Την παραμονή της επίσκεψής του στο Παρίσι ο Γκιουλ είχε τονίσει ότι προτεραιότητα της τουρκικής κυβέρνησης είναι η εφαρμογή στην πράξη των κεκτημένων και των αξιών της Ευρώπης, υπογραμμίζοντας ότι η ΕΕ γνώριζε ανέκαθεν πως η Τουρκία είναι μουσουλμανική χώρα και η ίδια δεν ορίστηκε ποτέ ως θρησκευτική ένωση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό