28

Να συσπειρώσουν τους οπαδούς τους επιχειρούν η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, μία εβδομάδα πριν από τη λήξη της προεκλογικής εκστρατείας. «Καμία ψήφος να μην πάει χαμένη» ζήτησε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής από την Κοζάνη, «η νίκη θα κερδηθεί στις κάλπες» τόνισε από το Ηράκλειο της Κρήτης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, επιχειρώντας να αποφύγει φαινόμενα εφησυχασμού.

«Πάρτε το μέλλον στα χέρια σας. Απευθυνθείτε σε όλους», «κανένας να μη λείψει στις 4 του Οκτώβρη. Καμιά ψήφος να μην πάει χαμένη» ήταν χαρακτηριστικά σημεία από το «προσκλητήριο» που απηύθυνε ο Κώστας Καραμανλής στους οπαδούς τους, κάνοντας λόγο συχνά για «νέα νίκη» και για «ανατροπή». «Η ανατροπή ξεκίνησε, προχωράμε όλοι μαζί με σιγουριά, με αυτοπεποίθηση με εμπιστοσύνη στη δουλειά μας. Πάμε μαζί για τη νέα νίκη», είπε.

Ο Γ.Παπανδρέου, από την πλευρά του, τόνισε ότι η μάχη πρέπει να δοθεί από όλους έως την τελευταία στιγμή, «άνθρωπο με άνθρωπο, σπίτι με σπίτι, ψήφο με ψήφο». Όπως χαρακτηριστικά είπε, η νίκη θα κερδηθεί στις κάλπες και μόνο εκεί. Και έστειλε το μήνυμα ότι «οι δημοσκοπήσεις δεν κερδίζουν εκλογές, αυτές τις κερδίζει ο αγώνας». Το μήνυμά μας προς κάθε κατεύθυνση -τόνισε- είναι ότι τώρα είναι η ώρα της συστράτευσης. Ζήτησε δε εκ νέου «ψήφο εμπιστοσύνης και ισχυρή εντολή αυτοδυναμίας».

Η ομιλία Καραμανλή
 Δείτε το βίντεο

«Αμφισβητείστε όσους αμφισβητούν την νοημοσύνη σας, αρνηθείτε όσους αρνούνται την αλήθεια», κάλεσε τους ψηφοφόρους ο Κώστας Καραμανλής, λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ανέτοιμο, κρύβει τις προθέσεις του, φοβάται μόνο μη τυχόν δυσαρεστήσει τους πολίτες, ενώ για τη ΝΔ είπε ότι «λέει όλη την αλήθεια στο λαό και έχει το σχέδιο να οδηγήσει τη χώρα σε ένα καλύτερο αύριο».

Ο πρωθυπουργός άσκησε κριτική στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για τη στάση του στα εθνικά θέματα, κάνοντας αναφορά στο θέμα των «γκρίζων ζωνών», ενώ μίλησε για περίεργους υπαινιγμούς στο θέμα του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη. Παράλληλα, από τη δυτική Μακεδονία έστειλε μήνυμα προς την ηγεσία της ΠΓΔΜ λέγοντας «βάλαμε ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές και δεν υποχωρούμε».

Σχετικά με την οικονομία ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι τα ευχάριστα λόγια του ΠΑΣΟΚ θα φέρουν δυσβάσταχτο κόστος. Κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι είναι ανέτοιμο, πέφτει σε αντιφάσεις, δεν λέει την αλήθεια, κρύβει τις προθέσεις του και το μόνο που το ενδιαφέρει είναι πως δεν θα γίνει δυσάρεστο στους πολίτες. «Δεν λέει πως θα καταφέρει να μειώσει το έλλειμμα και που θα βρει τα χρήματα που απαιτούνται», ανέφερε χαρακτηριστικά και υπαινίχθηκε νέους φόρους από το ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Καραμανλής έκανε την αυτοκριτική του, αρνούμενος όμως «την ισοπέδωση των πάντων», υπερασπίστηκε την οικονομική πολιτική των προηγούμενων χρόνων, η οποία, όπως είπε, προσέκρουε στην «αντίδραση των βολεμένων και στην ανευθυνότητα της αντιπολίτευσης». Παραδέχτηκε δε ότι η διετία 2010-2011 θα είναι δύσκολη, κατηγόρησε όμως το ΠΑΣΟΚ ότι αρνείται την πραγματικότητα.

Η ομιλία Παπανδρέου
 Δείτε το βίντεο

Είναι η ώρα να αφήσουμε πίσω μια και καλή όλα όσα οδήγησαν τη χώρα στην παρακμή, στην κατάπτωση, στον ξεπεσμό, τη διαφθορά, στο φόβο και στο περιθώριο και να βάλουμε τη χώρα σε πορεία προόδου, δικαιοσύνης κα ανάπτυξης, τόνισε ο Γ.Παπανδρέου και δεσμεύτηκε να κάνει το πρώτο βήμα σε αυτή τη νέα πορεία αναλαμβάνοντας να συγκρουσθεί «με όσα κατεστημένα εμποδίζουν τη νέα πορεία της χώρας, με όποιο κόστος και αν συνεπάγεται κάτι τέτοιο».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησής του και ειδικότερα στα πρώτα νομοσχέδια που θα φέρει για ψήφιση στη Βουλή τις πρώτες 100 μέρες, αναγνωρίζοντας ότι η Ελλάδα δεν θα αλλάξει μέσα σε εκατό ημέρες, αλλά ότι αυτό που μπορεί να κάνει το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ είναι να της δώσει το χρόνο που χρειάζεται για να αντιδράσει, να ανασάνει, να βγει από την εντατική, ώστε να μπορέσει να κάνει το επόμενο βήμα.

Μίλησε για την ανάγκη άμεσης αναθέρμανσης της οικονομίας και να δοθεί στην Ελλάδα μια αναπτυξιακή προοπτική, που περνάει μέσα από την Πράσινη Ανάπτυξη. Σε αυτή την προσπάθεια, τόνισε, δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο, γιατί από πρωτοπόροι γίναμε ουραγοί και για αυτό είναι απαραίτητο στις 4 Οκτώβρη να γυρίσουμε σελίδα.

Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε από όλους να του δώσουν τη δύναμη που χρειάζεται για την αναμέτρηση με τα προβλήματα, ώστε να βγει η χώρα από τα αδιέξοδά της. Ζήτησε δε η μάχη να δοθεί από όλους μαζί, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται για μάχη μεταξύ πράσινων και γαλάζιων, αλλά μια μάχη του παρελθόντος με το μέλλον, και αυτό το μέλλον, όπως πρόσθεσε, μπορούμε να το κερδίσουμε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ