51

Καταθέτει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο Λίβανο ο Σαάντ Χαρίρι μετά από δέκα εβδομάδες άκαρπων προσπαθειών να συγκροτήσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας με τη συμμετοχή κομμάτων της αντιπολίτευσης, περιλαμβανομένης της Χεζμπολάχ.

Η κίνηση του εντολοδόχου πρωθυπουργού οδηγεί το Λίβανο σε βαθύτερη πολιτική αβεβαιότητα.

Ο πρόεδρος της χώρας Μ.Σουλεΐμάν θα πρέπει τώρα να ξεκινήσει διαβουλεύσεις από το μηδέν με τους βουλευτές για να αναθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε άλλο πρόσωπο.

Η αποχώρηση του Σαάντ Χαρίρι έρχεται δύο ημέρες αφότου η Χεζμπολάχ και οι σύμμαχοί της απέρριψαν το 30μελές υπουργικό σχήμα που πρότεινε ο Χαρίρι στη Βουλή.

Η Χεζμπολάχ και οι σύμμαχοί της απαιτούν να ορίσουν τα δικά τους μέλη στο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο θα συγκροτηθεί από μέλη αντίπαλων λιβανικών κομμάτων.

Στις εκλογές του Ιουνίου ο φιλοδυτικός συνασπισμός υπό τον Χαρίρι βγήκε ενισχυμένος σε βάρος των φιλοσυριακών κομμάτων.

Ωστόσο, ο Χαρίρι δεν κατόρθωσε να συγκροτήσει κυβέρνηση και κατέθεσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης δηλώνοντας πως ελπίζει ότι η απόφασή του αυτή θα είναι προς το όφελος του έθνους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press