106

Δυσοίωνες οι εκτιμήσεις για τα δημοσιονομικά των ΗΠΑ σε ορίζοντα δεκαετίας από τον Λευκό Οίκο και το αμερικανικό Κογκρέσο, με την κυβέρνηση να εκτιμά ότι μεταξύ 2010 και 2019 το αθροιστικό έλλειμμα θα φτάσει τα 9 τρισ. δολάρια.

Οι αντίστοιχες εκτιμήσεις του Κογκρέσου κάνουν λόγο για «μόλις» 7,14 τρισ. δολάρια, υπολογίζοντας όμως ότι οι περικοπές φόρων από την προηγούμενη κυβέρνηση θα αρθούν το 2011, όπως προβλέπει ο ισχύων νόμος. Η κυβέρνηση Ομπάμα όμως σχεδιάζει να διατηρήσει τα μέτρα σε ισχύ, και με βάση αυτό το δεδομένο καταλήγει να προβλέπει έλλειμμα 2 τρισ. υψηλότερο.

Οι εκτιμήσεις Λευκού Οίκου και Κογκρέσσου συγκλίνουν όμως για το 2009: Στο ποσό-ρεκόρ των 1,6 τρισ. δολαρίων -αντιπροσωπεύοντας το 11,2% του ΑΕΠ- θα ανέλθει το έλλειμμα των ΗΠΑ για το 2009, απέχοντας πολύ από τα 455 δισ. δολάρια που είχε φτάσει το 2008 (και πάλι στο μέχρι τότε υψηλότερο σημείο του).

Πάντως, οι προηγούμενες προβλέψεις για το φετινό έλλειμμα ήταν ακόμη υψηλότερες, κάνοντας λόγο για 1,85 δισ. δολάρια.

Οι εκτιμήσεις συμφωνούν και για το μέλλον στο μέτωπο της ανεργίας, που την βλέπουν να φτάνει κάποια στιγμή το 10%, ενώ την υπολογίζουν στο 9,8% για το 2010.

Την Τρίτη, το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ έφτανε τα 11,7 τρισ. δολάρια.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press