
Η «ελεύθερη πτώση» της παγκόσμιας οικονομίας έχει τερματιστεί, λέει ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ
Η παγκόσμια οικονομία δεν βρίσκεται πλέον σε ελεύθερη πτώση, αλλά συνεχίζει να συρρικνώνεται και είναι απαραίτητο να βρισκόμαστε σε επιφυλακή, υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ.
27
Συγκρατημένα αισιόδοξος για τις προοπτικές ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας από τη χειρότερη ύφεση των τελευταίων δεκαετιών εμφανίζεται ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ.
Σε δηλώσεις που έκανε την Παρασκευή στο γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό RTL, είπε μεταξύ άλλων, ότι «βγαίνουμε από την περίοδο της ελεύθερης πτώσης, αλλά βλέπουμε ακόμη πτώση [της οικονομικής δραστηριότητας] και πρέπει να αποφύγουμε την υπερβολική αισιοδοξία».
Αντίστοιχες δηλώσεις έκανε την Πέμπτη μετά την απόφαση της ΕΚΤ να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στο 1%.
Η οικονομική δραστηριότητα για το υπόλοιπο του έτους είναι πιθανόν να παραμείνει αδύναμη, αν και ο ρυθμός συρρίκνωσης εμφανώς επιβραδύνεται, είχε σημειώσει, εκτιμώντας ότι το 2010 «μετά από μια φάση σταθεροποίησης, αναμένεται μια σταδιακή ανάκαμψη με θετικούς τριμηνιαίους ρυθμούς ανάπτυξης».
Αρκετά ενθαρρυντικό σημάδι για την ευρωζώνη ήταν αυτό που ανακοινώθηκε την Παρασκευή για τις γερμανικές εξαγωγές.
Συγκεκριμένα, αυξήθηκαν κατά 7% τον Ιούνιο, αύξηση η οποία είναι η υψηλότερη από τον Σεπτέμβριο του 2006. «Αυτό σημαίνει ότι η γερμανική οικονομία πιθανώς σταθεροποιήθηκε το δεύτερο τρίμηνο» σχολίασε οικονομολόγος της Citigroup.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Βουλή: Βάλλεται πανταχόθεν η κυβέρνηση μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου
- Πρωτομαγιά: Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια – Στάση εργασίας σε λεωφορεία και τρόλεϊ
- Βασίλης Αργυρόπουλος: Από την πάστα των μεγάλων
- «Chios Pass 2026» – «Kythira Pass 2026»: Ξεκινούν οι αιτήσεις στις 18 Μαΐου
- Η στιγμή της σύλληψης του 89χρονου στην Πάτρα – Αυτό είναι το περίστροφο που είχε στην κατοχή του
- Μέλανι Γκρίφιθ και Αντόνιο Μπαντέρας ξανά μαζί μια δεκαετία μετά το διαζύγιό τους

