27

Η ιταλική οικονομία συρρικνώθηκε για πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο την περίοδο Απριλίου – Ιουνίου, καθώς «βούλιαξαν» οι εξαγωγές και οι καταναλωτικές δαπάνες, επεκτείνοντας τη χειρότερη ύφεση ποου γνωρίζει η χώρα εδώ και έξι δεκαετίες.

Συγκεκριμένα, σε ετησια βάση, το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 6%. Έναντι του πρώτου τριμήνου (όταν είχε υποχωρήσει κατά 2,7%)μειώθηκε κατά 0,6%.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, η ύφεση στην ευρωζώνη έχει πλήξει τη ζήτηση για τα ιταλικά προϊόντα και έχει ωθήσει την ανεργία στο υψηλότερο επίπεδο τη τελευταίας τετραετίας. 

Η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι προσπαθεί με ένα σύνολο μέτρων να βγάλει την ιταλική οικονομία από την τέταρτη ύφεση τα τελευταία οκτώ χρόνια, ωστόσο αυτό δεν είναι και τόσο εύκολο.

Το ΔΝΤ προβλέπει ότι η ιταλική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 5,1% φέτος, ενώ θα σημειώσει οριακή ανάπτυξη το 2010.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ