Πρώτη επίσκεψη του νέου γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν
Στην Καμπούλ έφθασε δύο ημέρες μετά την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του ο νέος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, ο οποίος τοποθετεί το μέτωπο του Αφγανιστάν και την προώθηση του διαλόγου με μετριοπαθείς Ταλιμπάν στην κορυφή των προτεραιοτήτων της Συμμαχίας.
51
Στην Καμπούλ έφθασε δύο ημέρες μετά την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του ο νέος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, ο οποίος τοποθετεί το μέτωπο του Αφγανιστάν και την προώθηση του διαλόγου με μετριοπαθείς Ταλιμπάν στην κορυφή των προτεραιοτήτων της Συμμαχίας.
«Είναι εδώ» δήλωσε ο υπολοχαγός Ρόμπερτ Καρ, εκπρόσωπος της Διεθνούς Δύναμης του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν (ISAF), αναφερόμενος στον Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, πρώην πρωθυπουργό της Δανίας, ο οποίος ανέλαβε επισήμως τη Δευτέρα τα ηνία της Συμμαχίας.
«Περιοδεύει τις εγκαταστάσεις [του ΝΑΤΟ] και συναντά υψηλόβαθμούς αξιωματούχους» δήλωσε ο υπολοχαγός Καρ.
Η επίσκεψη Ράσμουσεν πραγματοποιείται δύο εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές της 20ής Αυγούστου στο Αφγανιστάν, και ενώ η βία στη χώρα έχει φθάσει σε επίπεδα πρωτοφανή από τα τέλη του 2001 όταν οι Ταλιμπάν εκδιώχθηκαν από την εξουσία από διεθνή συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ.
Ο νέος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ διαβεβαίωσε από την Καμπούλ «ότι θα μείνουμε εδώ να υποστηρίξουμε το Αφγανιστάν για όσο καιρό χρειαστεί», τονίζοντας επίσης ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στο Αφγανιστάν από το να δοθεί συνέχεια και να ενισχυθούν οι στρατιωτικές προσπάθειες».
Ο περασμένος Ιούλιος ήταν από τους πλέον αιματηρούς μήνες για τις συμμαχικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν, ενώ και οι θάνατοι αμάχων αυξήθηκαν κατά 24% το πρώτο μισό του 2009. Χωρίς να αναφερθεί σε αριθμούς, ο Α.Ράσμουσεν δεσμεύτηκε για «δραστική πτώση» στις απώλειες αμάχων στη χώρα.
Στη συνέντευξη Τύπου που είχε παραχωρήσει τη Δευτέρα αναλαμβάνοντας το τιμόνι του ΝΑΤΟ, ο Αντερς Φογκ Ράσμουσεν είχε τονίσει ότι το μέτωπο του Αφγανιστάν και ο διάλογος με μετριοπαθείς Ταλιμπάν αποτελεί την κορυφαία προτεραιότητα του ΝΑΤΟ, ακολουθούμενη από τη βελτίωση των σχέσεων με τη Ρωσία.
Ο Ράσμουσεν έστειλε το μήνυμα ότι το ΝΑΤΟ χρειάζεται περισσότερη διεθνή βοήθεια από τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να καταστήσει ασφαλές και να ανοικοδομήσει το Αφγανιστάν.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξει διαπραγμάτευση με μετριοπαθή μέλη των Ταλιμπάν και την ίδια στιγμή η Συμμαχία πρέπει να επεκτείνει τη συνεργασία της με άλλους διεθνείς οργανισμούς και ανθρωπιστικές οργανώσεις «ώστε να κερδίσει την ειρήνη».
Το ΝΑΤΟ διατηρεί σήμερα δύναμη 64.000 ανδρών στο Αφγανιστάν -οι μισοί Αμερικανοί- επιχειρώντας να περιορίσει την ανασύνταξη των Ταλιμπάν, οι οποίοι έχουν προκαλέσει το τελευταίο διάστημα απώλειες-σοκ στις συμμαχικές δυνάμεις, με συνέπεια να πέφτει η υποστήριξη των πολιτών στην επιχείρηση ειδικά στην Ευρώπη.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Μεσογειακή διατροφή: Τέσσερα σνακ που χαρίζουν ενέργεια
- Συνταξιούχοι: Τα 4+1 νέα μέτρα ενίσχυσης
- Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ως ο Τζέιμς Μποντ της Ρωσίας; – Πώς ο δυτικός κινηματογράφος αναπαράγει τον μύθο του Κρεμλίνου
- Τι κρύβεται πίσω από την απιστία;
- ΕΝΦΙΑ: Τα 18+1 μυστικά για να «κλειδώσετε» έκπτωση έως 20%
- «Πόσο χρεώνει το ΑΦΜ;» – Πρόσωπα από διαλόγους του ΟΠΕΚΕΠΕ τοποθετήθηκαν ξανά σε θέσεις ευθύνης




