106

Την αντίδρασή του εξέφρασε το γαλλικό υπουργείο Γεωργίας στο αίτημα της Κομισιόν να επιστραφεί μέρος των επιχορηγήσεων στους Γάλλους αγρότες από την περίοδο 1992-2002.

Η επιστροφή φτάνει τα 500 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των τόκων, και η Γαλλία σκοπεύει να διαπραγματευτεί τουλάχιστον το ύψος της.

Η Κομισιόν έκρινε τον Ιανουάριο παράνομη την ενίσχυση σε αγρότες, επειδή αντιβαίνει στην ευρωπαϊκή αγροτική πολιτική. Οι αντιπρόσωποι των συνδικάτων επανέλαβαν την αντίθεσή τους να αποδώσουν επιχορηγήσεις που έλαβαν πριν από χρόνια.

«Αμφισβητώ επίσημα το ποσό των 500 εκατ. ευρώ» δήλωσε ο Μπρόυνο Λεμαίρ, Γάλλος υπουργούς Γεωργίας, που αναγνώρισε την απόφαση της ΕΕ στη λήξη της προθεσμίας για το τέλος του Ιουλίου, για να αποφύγει την επιβολή προστίμου.

«Δεν πρόκειται να αρχίσουμε να ψάχνουμε χρήματα επτά ή δέκα χρόνια μετά το περιστατικό» υποστήριξε ο γενικός γραμματέας της FNSEA, του μεγαλύτερου αγροτικού συνδικάτου στη Γαλλία.

Το υπουργείο τονίζει με νόημα ότι το πρώτο στάδιο για την επιστροφή των επιχορηγήσεων είναι η εξέταση λογιστικών στοιχείων, «η οποία θα είναι χρονοβόρος», ενώ ενδιάμεσα η γαλλική πλευρά θα «κονταροχτυπιέται» με την Κομισιόν για το τελικό ύψος της επιστροφής.

Η είδηση για την επιστροφή των επιχορηγήσεων έφτασε στους Γάλλους ενώ ήδη αντιδρούν έντονα για τις τιμές των αγροτικών προϊόντων, το χαμηλό τους εισόδημα και τον ανταγωνισμό από φθηνότερες ευρωπαϊκές αγροτικές οικονομίες.

Το γαλλικό υπουργείο, θέλοντας να βοηθήσει τους αγροτικούς παραγωγούς, θα προτείνει ένα βραχυπρόθεσμο πακέτο υποστήριξης που θα περιλαμβάνει και διακοπή κάποιων φόρων, σύμφωνα με τον Μ.Λεμαίρ.

Πέραν όμως της κυβερνητικής «αλληλεγγύης» στους Γάλλους αγρότες σχετικά με το αίτημα της Κομισιόν, η κίνηση αμφισβήτησης εντάσσεται επίσης σε μία προσπάθεια να ενισχυθεί η γαλλική πλευρά στις διαπραγματεύσεις που ξεκινούν το 2010 για τη διαμόρφωση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής μετά το 2013.

«Έχοντας επιλύσει προβλήματα που πηγαίνουν χρόνια πίσω, θα έχουμε ισχυρότερη διαπραγματευτική θέση» ανέφερε ο Γάλλος υπουργός Γεωργίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press