Αφγανιστάν και Ρωσία οι βασικές προτεραιότητες του νέου γγ του ΝΑΤΟ
Το μέτωπο του Αφγανιστάν και το διάλογο με μετριοπαθείς Ταλιμπάν τοποθετεί στην κορυφή των προτεραιοτήτων του ΝΑΤΟ ο νέος γενικός γραμματέας Αντερς Φογκ Ράσμουσεν. Ακολουθεί η βελτίωση των σχέσεων με τη Ρωσία, αν και ο γγ της Συμμαχίας αναγνωρίζει ότι θα υπάρξουν δυσκολίες. Μήνυμα και στον μουσουλμανικό κόσμο.
51
Το μέτωπο του Αφγανιστάν και το διάλογο με μετριοπαθείς Ταλιμπάν τοποθετεί στην κορυφή των προτεραιοτήτων του ΝΑΤΟ ο νέος γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Αντερς Φογκ Ράσμουσεν. Ακολουθεί η βελτίωση των σχέσεων με τη Ρωσία στον απόηχο του πολέμου στον Καύκασο, αν και ο γγ της Συμμαχίας αναγνωρίζει ότι θα υπάρξουν δυσκολίες.
Ο Αντερς Φογκ Ράσμουσεν παραχώρησε τη Δευτέρα την πρώτη συνέντευξη Τύπου στην έδρα της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες, στέλνοντας το μήνυμα ότι το ΝΑΤΟ χρειάζεται περισσότερη διεθνή βοήθεια από τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να καταστήσει ασφαλές και να ανοικοδομήσει το Αφγανιστάν.
«Το ΝΑΤΟ θα πράξει το ρόλο του, αλλά δεν μπορεί να το κάνει μόνο του» δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός της Δανίας, ο οποίος βρίσκεται πλέον και επίσημα στο τιμόνι της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας διαδεχόμενος τον Ολλανδό Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ.
Τοποθετώντας το Αφγανιστάν στην κορυφή των προτεραιοτήτων του ΝΑΤΟ, ο Ράσμουσεν υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξει διαπραγμάτευση με μετριοπαθή μέλη των Ταλιμπάν και παράλληλα η Συμμαχία πρέπει να επεκτείνει τη συνεργασία της με άλλους διεθνείς οργανισμούς και ανθρωπιστικές οργανώσεις «ώστε να κερδίσει την ειρήνη».
«Υπάρχουν ομάδες με τις οποίες μπορούμε να μιλήσουμε» είπε ο Ράσμουσεν με το βλέμμα στη διάσπαση των Ταλιμπάν.
«Το ΝΑΤΟ είναι μία ισχυρή στρατιωτική συμμαχία και χρειαζόμαστε μία ισχυρή στρατιωτική προσπάθεια στο Αφγανιστάν. Αλλά για να κερδίσουμε την ειρήνη πρέπει να δώσουμε στον αφγανικκό λαό καλύτερες ευκαιρίες στη ζωή του και να βοηθήσουμε την κυβέρνηση σε μία καλύτερη δημοκρατική διαδικασία» συμπλήρωσε ζητώντας ευρύτερη συνεργασία του ΝΑΤΟ με πολιτικούς οργανισμούς.
«Διακυβεύονται πολλά» τόσο διεθνώς, όσο και για την ίδια τη Συμμαχία, στο Αφγανιστάν, τόνισε ο νέος γενικός γραμματέας, ο οποίος καλείται να πείσει τους διστακτικούς Ευρωπαίους συμμάχους να συμβάλλουν με περισσότερα στρατεύματα, κονδύλια και άλλα μέσα.
Το ΝΑΤΟ διατηρεί σήμερα δύναμη 64.000 ανδρών στο Αφγανιστάν -οι μισοί Αμερικανοί- επιχειρώντας να περιορίσει την ανασύνταξη των Ταλιμπάν, οι οποίοι έχουν προκαλέσει το τελευταίο διάστημα απώλειες-σοκ στις συμμαχικές δυνάμεις, με συνέπεια να πέφτει η υποστήριξη των πολιτών στην επιχείρηση ειδικά στην Ευρώπη.
«Το ΝΑΤΟ δεν ετοιμάζεται να αποχωρήσει. Θα παραμείνουμε για να στηρίξουμε, όσο καιρό χρειαστεί» τόνισε ο Ράσμουσεν από τις Βρυξέλλες.
** Υπενθυμίζεται ότι η Βρετανία έχει ζητήσει ήδη αλλαγή στρατηγικής στο Αφγανιστάν με την έμφαση στο διάλογο με μετριοπαθείς Ταλιμπάν. Την υποστήριξή του στο διάλογο ανάμεσα στις αφγανικές αρχές και τους μετριοπαθείς Ταλιμπάν επανέλαβε τη Δευτέρα και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ.
Έμφαση στη Ρωσία
Δεύτερη προτεραιότητα του νέου γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ είναι η βελτίωση των σχέσεων με τη Ρωσία, αν και παραδέχεται πως θα υπάρξουν δυσκολίες.
Λίγο πριν τη συμπλήρωση ενός έτους από τον πόλεμο στον Καύκασο, ο Αντερς Φογκ Ράσμουσεν δήλωσε ότι η σύρραξη «είχε έναν πολύ αρνητικό αντίκτυπο στις σχέσεις μεταξύ του ΝΑΤΟ και τη Ρωσίας», υπογράμμισε όμως ότι οι διαφορές δεν πρέπει να επισκιάσουν τις κοινές ανησυχίες για την παγκόσμια ασφάλεια.
«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με σοβαρές διαφωνίες σε πολλούς τομείς. Ωστόσο, θεωρώ ότι είναι μια πολύ σοβαρή πρόκληση για εμένα να πείσω το ρωσικό λαό και τη ρωσική ηγεσία ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι εχθρός της Ρωσίας, το ΝΑΤΟ δεν κατευθύνεται εναντίον της Ρωσίας» είπε ο Ράσμουσεν στέλνοντας το πρώτο του μήνυμα στο Κρεμλίνο.
Ο 56χρονος νέος γενικός γραμματέας θα επιχειρήσει προσέγγιση με τη Ρωσία με γνώμωνα την ανάγκη συνεργασίας σε ζητήματα παγκόσμιας αφάλειας. Σε συνέντευξή του στο Reuters έχει ήδη υπογραμμίσει ότι Ρωσία και ΝΑΤΟ μοιράζονται κοινούς στόχους στους τομείς-κλειδιά της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, του Αφγανιστάν, του αφοπλισμού και μη διασποράς των πυρηνικών όπλων.
Παράλληλα, θα πρέπει να διαχειριστεί το «καυτό» θέμα των επιδιώξεων της Γεωργίας και της Ουκρανίας, των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών στις οποίες το ΝΑΤΟ έχει υποσχθεί μελλοντική ένταξη στους κόλπους του παρά τη σφοδρή ρωσική αντίσταση.
Τέλος, σχετικά με τον μουσουλμανικό κόσμο, με τον οποίο οι σχέσεις του Αντερς Φογκ Ράσμουσεν υπήρξαν τεταμένες, ο νέος γενικός γραμματέας τόνισε ότι έχει ήδη προγραμματίσει συναντήσεις με διπλωμάτες χωρών της βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.
Ο Ράσμουσεν ήταν πρωθυπουργός της Δανίας το 2005 όταν ξέσπασε ο σάλος στον μουσουλμανικό κόσμο με τη δημοσίευση γελοιογραφιών με θέμα τον προφήτη Μωάμεθ σε εφημερίδα της Κοπεγχάγης.
«Θέλω να διαβεβαιώσω κυβερνήσεις και λαούς ότι είμαι απολύτως αποφασισμένος να σφυρηλατήσω ισχυρότερες σχέσεις μαζί τους στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού, της αμοιβαίας κατανόησης και εμπιστοσύνη» τόνισε, χαρακτηρίζοντας τη διαμάχη γύρω από τις γελοιογραφίες «στοιχείο του παρελθόντος».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Μεσογειακή διατροφή: Τέσσερα σνακ που χαρίζουν ενέργεια
- Συνταξιούχοι: Τα 4+1 νέα μέτρα ενίσχυσης
- Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ως ο Τζέιμς Μποντ της Ρωσίας; – Πώς ο δυτικός κινηματογράφος αναπαράγει τον μύθο του Κρεμλίνου
- Τι κρύβεται πίσω από την απιστία;
- ΕΝΦΙΑ: Τα 18+1 μυστικά για να «κλειδώσετε» έκπτωση έως 20%
- «Πόσο χρεώνει το ΑΦΜ;» – Πρόσωπα από διαλόγους του ΟΠΕΚΕΠΕ τοποθετήθηκαν ξανά σε θέσεις ευθύνης




