95

Δεν έγινε δεκτή από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) η αίτηση που είχε καταθέσει ο πρώην ηγέτης των Σερβοβοσνίων, Ράντοβαν Κάρατζιτς, ώστε να μην δικαστεί γιατί καλύπτεται από συμφωνία ασυλίας.

Ο Κάρατζιτς επικαλέστηκε τη συμφωνία που είχε κάνει με τον απεσταλμένο των ΗΠΑ στη περιοχή κατά τη δεκαετία του 90, τον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ

Σύμφωνα με την οποία ο Σερβοβσνιος κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου ηγέτης θα εξασφάλιζε ασυλία αν εγκατέλειπε την πολιτική.

Αντιθέτως κατά το δικαστήριο, η συμφωνία, ακόμα και αν όντως υπήρξε, είναι νομικά άκυρη γιατί ο Ρ.Χόλμπρουκ δεν ενεργούσε με εξουσιοδότηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Από την πλευρά του, ο Ρ.Χόλμπρουκ αρνείται ότι υπήρξε παρόμοια συμφωνία, χαρακτηρίζοντάς της μάλιστα στο παρελθόν «αστεία» και «ψέμα».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ