Ισχυρότερη αντικαρκινική δράση έχει το καρότο όταν μαγειρεύεται ολόκληρο
Λονδίνο: Οι αντικαρκινικές ιδιότητες του καρότου είναι πιο ισχυρές όταν το λαχανικό χρησιμοποιείται ολόκληρο αντί για τεμαχισμένο σε φέτες στην παρασκευή των γευμάτων, σύμφωνα με στοιχεία που θα παρουσιαστούν στο συνέδριο NutrEvent, το οποίο διεξάγεται στην Γαλλία.
Λονδίνο: Οι αντικαρκινικές ιδιότητες του καρότου είναι πιο ισχυρές όταν το λαχανικό χρησιμοποιείται ολόκληρο αντί για τεμαχισμένο σε φέτες στην παρασκευή των γευμάτων, σύμφωνα με στοιχεία που θα παρουσιαστούν στο συνέδριο NutrEvent, το οποίο διεξάγεται στην Γαλλία.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Νιουκαστλ με επικεφαλής την Δρ Κιρστεν Μπραντ από το τμήμα Γεωργίας, Διατροφής και Αγροτικής Ανάπτυξης, διαπίστωσαν ότι τα καρότα που μαγειρεύονται ολόκληρα έχουν 25% περισσότερη φαλκαρινόλη, ουσία με αντικαρκινικές ιδιότητες, συγκριτικά με τα καρότα που είχαν κοπεί σε φέτες και μετά είχαν μαγειρευτεί.
Πειράματα που έγιναν σε αρουραίους που σιτίστηκαν με φαλκαρινόλη έδειξαν ότι εκδήλωναν λιγότερους όγκους.
Η Δρ Μπραντ εξηγεί ότι «όταν το καρότο κόβεται αυξάνεται η επιφάνεια του κι έτσι περισσότερα από τα συστατικά του ξεπλένονται εντός των υγρών που προκύπτουν από τη διαδικασία του μαγειρέματος. Όταν όμως το καρότο μαγειρεύεται ολόκληρο και κόβεται μετά, διατηρείται έτσι καλύτερα το θρεπτικό του περιεχόμενο και η γεύση του, άρα τελικά καταλήγει να είναι καλύτερο για την υγεία μας».
Οι επιστήμονες από το Νιουκαστλ συνεργάστηκαν με ειδικούς από το Πανεπιστήμιο της Δανίας και ανακάλυψαν τα οφέλη της φαλκαρινόλης στα καρότα πριν από τέσσερα χρόνια.
Οι αρουραίοι που σιτίστηκαν με διατροφή που περιείχε καρότα ή φαλκαρινόλη διαπιστώθηκε ότι είχαν κατά το ένα τρίτο λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν όγκους, συγκριτικά πάντα με την ομάδα ελέγχου των πειραματόζωων.
Από τότε οι ερευνητές του βρετανικού πανεπιστημίου μελετούν τι συμβαίνει στον οργανισμό όταν τα καρότα είναι τεμαχισμένα και μαγειρεύονται.
Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν λοιπόν ότι όταν τα καρότα μαγειρεύονται, λόγω θερμοκρασίας τα κύτταρα εξοντώνονται, έτσι χάνεται η ικανότητα να διατηρούν εντός τους την υγρασία, αυξάνοντας έτσι την συγκέντρωση της φαλκαρινόλης καθώς χάνεται η υγρασία απ’ το καρότο.
Ωστόσο, η θερμοκρασία μαλακώνει επίσης και τα κυτταρικά τοιχώματα επιτρέποντας στα υδατο-διαλυτά συστατικά όπως η ζάχαρη και η βιταμίνη C να χάνονται δια μέσου της επιφάνειας του ιστού, οδηγώντας στο ξέπλυμα και άλλων συστατικών όπως η φαλκαρινόλη.
Αν το καρότο κοπεί πριν το μαγείρεμα, η επιφάνεια του μεγαλώνει, και έτσι αυξάνεται αυτομάτως και η απώλεια των θρεπτικών συστατικών του.
Εξάλλου σε τεστ γευσιγνωσίας που έχουν γίνει, έχει διαπιστωθεί ότι το καρότο όταν είναι ολόκληρο έχει πολύ καλύτερη γεύση. Οκτώ στους δέκα ανθρώπους προτιμούν τα λαχανικά ολόκληρα παρά τεμαχισμένα.
Αυτό συμβαίνει λόγω των φυσικών σακχάρων που περιέχουν τα λαχανικά και τα οποία είναι υπεύθυνα για την χαρακτηριστική γλυκιά γεύση που έχουν τα καρότα και επίσης εμπεριέχονται σε μεγαλύτερη ποσότητα στα καρότα που έχουν μαγειρευτεί ολόκληρα.
health.in.gr
- Φυλακές Αγίου Στεφάνου: Κρατούμενος άρπαξε σωφρονιστικό υπάλληλο και τον απείλησε με αυτοσχέδιο μαχαίρι
- Ποιο λάθος στα ΑΤΜ μπορεί να μας κοστίσει ακριβά
- Ο Ραφίνια έβαλε τέλος στις φήμες…
- Όλα τα γκολ και τα highlights της 13ης αγωνιστικής της Super League (vids)
- Super League: Η βαθμολογία μετά τις νίκες ΠΑΟΚ και ΑΕΚ (pic)
- Ατρόμητος-ΑΕΚ 4-1: Με δίδυμο-φωτιά τους Γιόβιτς και Πινέδα

