27

Ο απολογισμός των μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας ύφεσης και η αναζήτηση του «σχεδίου εξόδου» από την κρίση θα κυριαρχήσουν στη διήμερη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των Οκτώ, που ξεκινά την Παρασκευή στο Λέτσε, στη νότια Ιταλία.

Το τελευταίο διάστημα έχουν πληθύνει οι φωνές όσων (κεντρικών τραπεζιτών και επενδυτών) υποστηρίζουν ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να λάβουν μέτρα για τη μεγάλη αύξηση των κρατικών ελλειμμάτων, προτού αυτά εκτινάξουν υψηλότερα τον πληθωρισμό.

Ενώ αυξάνονται οι ενδείξεις ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας (όπως διέρρευσε, το ΔΝΤ βλέπει παγκόσμια ανάπτυξη 2,4% το 2010), οι επενδυτές πωλούν κρατικά ομόλογα, ανησυχώντας ότι οι μεγάλες ποσότητες ρευστότητας θα τροφοδοτήσουν τις πληθωριστικές πιέσεις, εφόσον, βεβαίως, αυτή η ρευστότητα παραμείνει ανεξέλεγκτη.

Ωστόσο, δεν είναι όλοι «συγκρατημένα αισιόδοξοι»: Η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει συρρίνωση 3% του παγκόσμιου ΑΕΠ φέτος, έναντι 1,75% που εκτιμούσε τον περασμένο Μάρτιο.

Το ίδιο ισχύει και για τονγενικό διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, Πασκάλ Λαμί. «Δεν συμμερίζομαι την, κατά παραγγελία μερικές φορές, αισιοδοξία των κυβερνήσεων […], γιατί από την πλευρά του παγκόσμιου εμπορίου, προς το παρόν δεν βλέπω καμία θετική ένδειξη» εκτιμά, υπενθυμίζοντας ότι ο ΠΟΕ αναμένει μία «άνευ προηγουμένου, μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο» πτώση του παγκόσμιου εμπορίου [η οποία έχει ήδη φτάσει το 9%).

«Δεν υπάρχει τίποτα που να δείχνει ότι έχουμε ξεπεράσει την κρίση», πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι «οι κοινωνικές συνθήκες» της κρίσης «είναι ακόμη μπροστά μας», κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Με την ύφεση να μην έχει τελειώσει, οι συζητήσεις δεν αναμένεται να καταλήξουν σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο για περιορισμό των κρατικών δαπανών ήαύξηση των φόρων, σύμφωνα με δηλώσεις Γάλλου κυβερνητικού στελέχουςστο Bloomberg.

Οι κυβερνήσεις είναι αντιμέτωπες με κρίσιμες αποφάσεις: Μειώνοντας τις δαπάνες ή αυξάνοντας τους φόρους διακινδυνεύουν να υπονομεύσουν την ανάκαμψη.

Αν, όμως, δεν κάνουν τίποτα από τα παραπάνω, τότε υπάρχει ο κίνδυνος αύξησης του κόστους δανεισμού.

Μία λύση, επισημαίνουν αναλυτές, ίσως να είναι να βρουν από τώρα τον τρόπο με τον οποίο θα «μαζέψουν» τη ρευστότητα ύψους 2 τρισ. δολαρίων που διοχέτευσαν στην οικονομία μέσω των πακέτων στήριξης όταν η ανάκαμψη θα παίρνει «σάρκα και οστά».

Στη διήμερη συνεδρίαση θα συζητηθεί ακόμα το ενδεχόμενο πραγματοποίησης «τεστ αντοχής» (stress) tests στις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Η συνάντηση αυτή είναι προπαρασκευαστική της Συνόδου Κουρφής της G8 που θα γίνει στις 8-10 Ιουλίου στην ιταλική σεισμόπληκτη πόλη Λ Ακουϊλα.

Χθες, Πέμπτη, η ιταλική αστυνομία συνέλαβε πέντε άτομα (σύμφωνα με την Corriere della Sera ή εννέα σύμφωνα με την Stampa), που εκτιμά ότι ετοίμαζαν τρομοκρατική επίθεση κατά τη διάρκεια της Συνόδου.

* Οι περισσότερες ευρωπαϊκές τράπεζες είναι σε θέση να περάσουν τα τεστ αντοχής, αλλά οι γερμανικές, ιρλανδικές και σκανδιναβικές τράπεζες παραμένουν αδύναμες, λόγω τωνχαμηλών ιδίων κεφαλαίων, εκτιμάη Deutsche Bank.

«Προτιμούμε να επικεντρωνόμαστε σε αυτούς που έχουν τα μεγαλύτερα ποσοστά της αγοράς και σημαντικό ιστορικό αναδιάρθρωσης στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο παρά σε αποκλειστικά κυκλικά θέματα» λένε οι αναλυτές της γερμανικής τράπεζας.

Η DB λέει ότι προτιμά εταιρίες με μεγάλα μερίδια αγοράς όπως η BNP Paribas, η Εθνική Τράπεζα και η Banco Santander, ενώ επιλέγει τις UBS, Dexia και Lloyds για τα σχέδια αναδιάρθρωσής τους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ